vad är de möjliga komplikationerna av svält ketos?

Den allvarligaste komplikationen av svältet ketos är ett tillstånd som kallas metabolisk acidos, där blodets pH-nivå sjunker till en farlig nivå. Detta kan leda till en kaskad serie problem, vilket kan leda till död om problem inte behandlas. Patienter kan också uppleva komplikationer i samband med dålig näring och näringsbrist som kan förvärra situationen. Behandling av svältet ketos kräver noggrant att stödja patienten näring och återuppbygga kosten för återhämtning.

När människor slutar äta, oavsett orsak, vänder sina kroppar till lagrade energikällor för bränsle. I synnerhet börjar levern brinna fett, vilket skapar ketoner som en biprodukt. I de tidiga faserna av ketos kan patienter märka en fruktig lukt på andan, vilket indikerar de stigande nivåerna av ketoner som kroppen försöker eliminera genom lungorna. När ketosen fortskrider kan blodet börja bli surt.

Organskador kan uppstå, eftersom kroppen används för att fungera med en stabil syra-basbalans. Dessutom kan hjärnan börja svälla, vilket kan leda till koma. Om patienten inte får behandling kan dessa komplikationer leda till döden när organen stängs av och patienten förlorar hjärnans funktion. Patienterna kan också uppleva långvariga hälsoproblem efter överlevnadssjukdom, såsom nedsatt lever- och njurefunktion eller hjärnskador, om de inte fick behandling tillräckligt tidigt.

Som patienter svälter kan de märka biverkningar som trötthet, extrema förkylningar, suddigt tänkande och nedsatt koordination. Dessa är alla komplikationer av ketos, relaterade till kroppens beslut att bränna fettbutiker för energi. Eftersom tillståndet påverkar hjärnan kan kognitiv funktion minska och patienten kan uppleva svårigheter med till och med grundläggande uppgifter, allt från att förstå konversationen till att gå stadigt. Så småningom kommer patienten att bli medvetslös och glida in i koma, vilket indikerar utvecklingen av svåra komplikationer.

I de fall misstankning av svält ketos på grund av patientens kända historia eller omständigheter kan ett sjukhus utveckla en plan för behandling av det. Patienter kan inte helt enkelt ges höga volymer av mat eller intravenösa droppar av näringsämnen på en gång, eftersom dessa också kan orsaka komplikationer. Istället behöver de vanligtvis kontinuerlig övervakning och noggrann behandling för att stabilisera syrabasbasen, ge kroppen glukos för energi och ta itu med problem som organskada. När patienten är stabil kan läkare avgöra om ytterligare ingrepp och behandling är nödvändiga, till exempel kan ett barn med tillståndet avlägsnas från ett osäkert hem.