vad är de olika typerna av bröst sjukdom?

Ett antal sjukdomar kan involvera brösten. När människor tänker på bröstsjukdomar, visualiserar de ofta bröstcancer, men en mängd andra störningar kan uppträda i bröstet och bröstsjukdomar är inte begränsade till kvinnor. På grund av bekymmer om cancer söker många människor behandling för bröstsjukdomar eftersom de fruktar att det kan vara ett tidigt tecken på cancer, det är inte ovanligt att människor hittar klumpar i sina bröst som är helt godartade eller icke-cancerösa.

Mammedysplasi är ett paraplybete för bröstsjukdomar som innebär godartade förändringar i brösten. Fibrocystisk bröstsjukdom är ett exempel på ett tillstånd som faller under detta paraply. Kvinnor med fibrocystisk bröstsjukdom upplever förändringar i sina bröst som tenderar att följa menstruationscykeln, inklusive utveckling av klumpar, ömhet och ömhet. Fibroadenom är godartade tumörer som uppträder som klumpar i bröstet, och kvinnor kan också utveckla brösthyperplasi, i vilka celler börjar multiplicera snabbare än normalt. Hyperplasi är inte nödvändigtvis malign, bara en patologiska undersökning av cellerna kan avgöra hur farligt det kan vara.

Några andra exempel på bröstsjukdomar inkluderar galaktorré, där personer som inte är gravid eller ammar börjar producera mjölk och mer generell bröstvårtutmatning, som kan uppstå ensamma eller i samband med ett annat tillstånd. Hos patienter med sklerosande adenos förekommer godartade tillväxter i bröstets lobuler, medan människor med intradukt papillom utvecklar små benigna knölar i bröstkanalerna. Menopausala kvinnor kan utveckla en typ av bröstsjukdom som kallas bröstkanal ectasia, där bröstkanalerna blockeras.

Bröstcancer är ett exempel på en malign form av bröstcancer. Ett annat illamående tillstånd är Pagets sjukdom i bröstet, där maligna celler börjar växa i bröstvårtan. Detta tillstånd kan förekomma som en föregångare till bröstcancer, eller som ett fristående tillstånd. Kvinnor kan också utveckla mastit, infektion i bröstet och fettnekros, ett tillstånd som är vanligast hos kvinnor med stora bröst där bröstvävnaden blir skadad och börjar dö. En annan typ av bröstsjukdom är en bröstcyst, en liten, vätskefylld säck i bröstet.

Medfödda abnormiteter behandlas inte nödvändigtvis som sjukdomar, men kan orsaka symptom som kan efterlikna eller dölja tecknen på bröstsjukdomar. Vissa människor har till exempel inverterade eller misshårda bröstvårtor, och andra har extra bröstvårtor eller bröst.

Bekymret om cancer har ökat medvetenheten om behovet av bröstundersökningar, där människor granskar sina bröst varje månad för eventuella tecken på förändringar. Det är viktigt att se en läkare om klumpar eller abnormiteter känns eller om ett bröst förändras i form, för att bestämma vad som orsakar abnormiteten och att behandla det, om det behövs.