Vad är de olika typerna av hälsoskärmning?

Det finns många typer av hälsoskärmning. Bland de vanligaste hälsotesterna är de som kontrollerar tecken på cancer, högt blodtryck och högt kolesterol. Hälsoscreeningstester kan vara användbara för att avgöra om en person har diabetes.

Beroende på deras ålder och andra faktorer kan kvinnor se sina läkare för hälso-screeningstest som upptäcker cancer vanliga hos kvinnor. Till exempel har många kvinnor årliga pap-smuts för att upptäcka onormala celler i livmoderhalsen, vilket är nacken på en kvinnas livmoder. Onormala livmoderhalsceller kan vara ett tidigt tecken på att utveckla livmoderhalscancer. Kvinnor kan också ha mammogram, som letar efter bröstförändringar som kan indikera bröstcancer.

Män får se sina läkare för prostataxamina. Prostataxaminer rekommenderas vanligtvis som en årlig hälsoskärmning för män som är över 50 år gamla. Under denna provning känner en läkare för klumpar på prostatakörteln som kan indikera utvecklingen av cancer.

Människor i båda könen ser sina läkare för blodtrycksscreening. För denna screening använder läkare en enhet som kallas en blodtrycksmanschett för att bestämma om patienten har en högt blodtrycksläsning. Medan någon kan få en enstaka högt blodtrycksläsning, är blodtrycket som förblir högt typiskt ett resultat av ett tillstånd som kallas hypertension. Om en person har högt blodtryck eller högt blodtryck, rör blodet i kroppen för kraftigt mot sina artärväggar. Vänster obehandlat högt blodtryck ökar en persons risk för hjärtinfarkt, stroke och till och med njursvikt.

Ibland kräver hälsovårdssjukvårdspersonal att dra och testa patientens blod. Till exempel kan en läkare rita en persons blod för att kontrollera kolesterol, vilket är en fet, vaxliknande substans. Kroppen producerar naturligt kolesterol, och det finns i många typer av mat. Att ha lite kolesterol är normalt och även hälsosamt för kroppen. Att ha för mycket av det kan sätta en person i ökad risk för hjärtinfarkt eller stroke.

Blodtestundersökningar används också för att upptäcka diabetes. När en person äter, hjälper ett hormon som kallas insulin glukos, även kallat blodsocker, för att komma in i kroppens celler, där det används för energi. Om en person har diabetes kan han inte ha tillräckligt med insulin för att hantera glukos ordentligt, eller han kanske inte har hormonet alls. Vissa personer med diabetes har tillräckligt med insulin, men deras kroppar misslyckas med att reagera på det på lämpligt sätt. För att bestämma om en person har diabetes, har en läkare vanligtvis patienten fort innan han tar blodet och testar blodsockernivån.