vad är tecknen på vänster hjärnskada?

Den mänskliga hjärnan är ett komplext organ och när det är skadat påverkas flera kroppsfunktioner. Tecken på vänster hjärnskada inkluderar problem med tal, skrift, kognition och minne. Emotionella och fysiska problem kan också resultera, med de fysiska tecknen som vanligtvis upplevs på kroppens högra sida.

Hjärnan är gjord av två sidor, eller halvklot. Inuti varje finns mindre områden som styr kroppen och alla dess funktioner. En hälsosam hjärna gör att dessa funktioner fungerar smidigt, som en väloljad maskin. I en normal hjärna kontrollerar den högra hjärnan vänster sida av kroppen medan vänster hjärna kontrollerar höger sida.

Vänster hjärnskada kan påverka Brocas och Wernickes områden. Brocas område kontrollerar tal, medan förståelse och uppfattning om språk styrs av Wernickes område.

En av de främsta orsakerna till hjärnskador är en stroke, som uppstår när hjärnan är berövad av blod. Utan en ordentlig tillförsel av blod kan skador på ett eller flera områden i hjärnan uppstå. Nervänslar påverkas ofta, vilket resulterar i många allvarliga symptom.

Skador på hjärnans vänstra sida kan orsaka problem med syn på höger sida. Vid visuell försummelse saknas den högra halvan av allt som ses, men hjärnan har inte förmågan att bearbeta det faktum att endast halvsynthet uppträder.

Minne och kognition kan också påverkas. I de flesta fall uppstår vaskulär demens eftersom frånvaron av lämpligt blodflöde orsakar skador. Tecken liknar Alzheimers sjukdom, och problem med kognition påverkar förmågan att engagera sig i problemlösning. Både långsiktigt och korttidsminne kan påverkas.

Vänster hjärnskada kan också påverka känslor. Frontalloben, som hjälper till att reglera känslor, sträcker sig över framsidan av båda sidor av hjärnan. Depression, ångest och olämpligt av obefogade emotionella utbrott kan inträffa.

Behandling av hjärnskador kan vara svårt, beroende på svårighetsgrad och orsak. Mycket av den fysiska skadorna är ofta permanent, men många av de problem som uppstår kan repareras genom fysisk terapi. Att lära sig att hantera visuella skillnader, ökat rörelseområde och allmänna ljusövningar kan användas för att hjälpa en patient att bli van vid de förändringar som har skett från hjärnskadorna.

Patienter kan också lära sig hur man gör justeringar i det dagliga livet när det finns problem med kognition, uppfattning, talande, skrivande och andra aktiviteter. Det finns särskilda terapier, såsom talterapi, som är utformade för att hjälpa till med var och en av dessa problem. Även om en patient aldrig kommer tillbaka till den punkt som han eller hon var vid innan skadan inträffade, kan han eller hon åtminstone arbeta för att kunna kommunicera och bearbeta information bättre.