Vad orsakar polyper i duodenum?

De flesta polyper som finns i början av tunntarmen, även kallad duodenum, förblir symptomlösa tills de växer tillräckligt stora för att orsaka blödning, magbesvär eller kräkningar. Majoriteten av duodenumpolyperna upptäcks under orelaterade medicinska undersökningar. Medan polyper i duodenum vanligen är godartade, blir vissa maligna eller cancerösa.

Biopsier på kirurgiskt borttagna polyper bestämmer om patienten har cancer. När en patient befunnits ha polyps i duodenum rekommenderas regelbundna kontroller för att övervaka möjligheten till nya tillväxt. Läkaren bestämmer testfrekvensen för varje patient. Flera möjliga orsaker finns för polyper att utvecklas i duodenum.

Gastrit antas utlösa magspiotillväxt hos vissa patienter. Betennandet i magsäcken som upplever sig med gastrit kan orsakas av virus- eller bakterieinfektioner. Överanvändning av specifika smärtstillande medel, dricka för mycket alkohol eller skador på buken kan också orsaka gastrit.

Vitamin B-12-bristanemi antas vara en föregångare för duodenum polyprop tillväxt. Denna anemi skapar en minskning av röda blodkroppar. En orsak till denna anemi är otillräckliga mängder vitaminer C och B-12 i kosten. Dessutom kan en kropps oförmåga att korrekt absorbera vitaminer också orsaka anemi.

Ålder är en faktor när det gäller polyper som utvecklas i duodenum. Majoriteten av patienterna har funnit sådana polyps är minst 60 år gamla. Ett undantag till detta finns i Familial Adenomatous Polyposis (FAP). I FAP, som går i familjer, riskerar unga vuxna också att utveckla flera hundra till flera tusen polyppar i tarmarna. Patienter med denna sjukdom har utveckling av duodenum polyp i 80 procent av de diagnostiserade FAP-fallen.

Praktiskt taget alla patienter med FAP utvecklar antingen mag- eller tjocktarmscancer vid 40 års ålder. Förebyggande behandling för FAP inkluderar kirurgisk avlägsnande av kolon och rektum. Denna operation minskar risken för polyper i tolvfingertarmen.

När polyper i duodenum upptäcks, fattas ett beslut om behandling. I många fall tas de bort och biopsieras för att kontrollera maligniteter. I vissa fall beslutar läkarundersökningen att vänta och titta på. Regelbundna kontroller utförs, och om fler växer eller befintliga polyper blir större, utförs en biopsi. De flesta polyper tas bort under biopsi, och ingen ytterligare behandling behövs.