Vilka är de olika typerna av cancerframkallande ämnen?

De olika typerna av potentiella carcinogener täcker ett brett spektrum och innefattar både organiska och oorganiska föreningar, strålningsexponering från naturliga eller konstgjorda källmaterial och levande organismer. Vilken som helst som kan bidra till cellmutation har potential att leda till cancer och kan klassificeras som cancerframkallande. Detta inkluderar ofta många material som kan vara ofarliga i små koncentrationer, eller ofarliga i frånvaro av andra kemikalier som fungerar som utlösande medel.

Bland syntetiska kemikalier har dioxiner kallats den mest giftiga kemiska föreningen som någonsin producerats av människan, och är en biprodukt av blekning i pappersbruk, från produktion av jordbruksgödselmedel och insekticider och från förbränning. Den enda minsta, mikroskopiskt detekterbara halterna av dioxin har visat sig orsaka cancer hos försöksdjur. Moderna industriella processer i USA producerar 1,200 pounds (544 kg) dioxin varje år, där 12 pund (5,4 kg) ensamt är tillräckligt för att räkna som en livstidsdos för 500 miljoner människor. Uppskattningar är att den genomsnittliga amerikanska, europeiska eller kanadensiska redan har tillräckligt med dioxin i hans eller hennes kropp till lika nivåer som har visat negativa hälsoeffekter hos försöksdjur. Dioxiner fungerar också som cancerförstärkare, ökar intensiteten hos andra cancerframkallande ämnen och är kända för att bidra till dussintals cancerformer, från hud- och levercancer till Hodgkins sjukdom.

Det mest potenta naturliga cancerframkallandet anses vara aflatoxin B1, vilket produceras av svampen Aspergillus flavus som ofta växer på korn och nötter som jordnötter lagrade i heta, fuktiga miljöer. Finns även i ris, sojabönor, majs och vete, det är ett kraftigt leverkarogenogen som orsakar hepatocellulärt karcinom, vilket kommer att döda nästan alla patienter som avtalar det inom ett år. Det orsakar cancer genom att attackera p53-genen hos människor, som fungerar som en tumörundertryckande gen.

Radionuklid och strålkällor är också cancerframkallande. Ett av de vanligaste, utbredd cancerframkallande ämnenna i denna kategori är radongas, som naturligt emitteras från spårämnen av uran i jorden. Radongas är den näst största orsaken till lungcancer i USA efter cigarettrökning och dödar uppskattningsvis 15 000-22 000 personer per år. Världshälsoorganisationen uppskattar att radongasexponeringen står för 6% -15% av alla lungcancerfall över hela världen.

Tusentals andra potentiella cancerframkallande förekommer i naturen och som ett direkt och indirekt resultat av mänskliga industriella processer. Tobaksrök är känt för att innehålla 43 cancerframkallande ämnen och bensenångor i bensin kan leda till nedbrytning av immunsystemet som orsakar leukemi. Dussintals potenta cancerframkallande förekommer som organiska föreningar i den genomsnittliga kalkonmiddagen amerikanerna äter för Thanksgiving-semestern. Carcinogener finns också i många kosmetika, liksom i syntetiska livsmedelskonserveringsmedel, tillsatser och färgämnen i livsmedelsförsörjningen. Det är i princip omöjligt att undvika kontakt med alla cancerframkallande ämnen, men med noggrann ansträngning och planering kan exponeringen i hög grad minimeras.