Vilka är de vanligaste orsakerna till sömnlöshet och illamående?

Sömnlöshet och illamående kan vara orsakade av vissa mediciner, överkonsumtion av koffein eller genom uttag från vissa fritidsdroger. Återkallande av alkohol och illamående symptom delar också en nära relation, och de är ofta åtföljda av sömnlöshet. I vissa människor är dessa symtom biverkningar av stress. Ofta är dessa symtom korta och varar bara för en dag eller två. Hälsoexperter rekommenderar dock att personer med kronisk illamående i kombination med sömnlöshet får en grundlig läkarundersökning för att bestämma och behandla eventuella bakomliggande orsaker, till exempel cancer eller depression.

Läkemedel som används för att behandla depression kan också orsaka sömnlöshet och illamående. Biverkningar som dessa är väl dokumenterade och medicinska experter brukar kunna ta itu med dessa problem eftersom de kommer upp individuellt bland patienterna. Vissa patienter upplever inte dessa biverkningar till dess att de avlägsnas från dessa läkemedel.

Medicinska örter som ibland missbrukas när de används rekreationsmässigt, såsom marijuana, kan också orsaka illamående och göra det svårt att sova när en tung användare försöker dra sig ur regelbunden användning. För andra kan tillbakadragande från alkohol ha samma effekt. För allvarliga missbrukare kan återkallssymtom upplevas inom flera timmar efter den senaste användningen av något av dessa ämnen.

Personer som konsumerar höga doser koffein upplever ofta både sömnlöshet och illamående. Som en stimulant fejras kaffen allmänt för sin förmåga att hålla människor vakna och till och med öka våldshetsnivåerna hos vissa individer. Samtidigt är emellertid en av de biverkningar som ofta rapporteras med koffeinförbrukning illamående.

Emosionell stress är ofta förenad med andra symtom, som illamående, muskelsmärta, huvudvärk, aptitförändringar och sömnlöshet. Ofta är dessa orsakade av nervositet och ångest i samband med en särskilt stressig situation, vilket förhindrar att en person sover och orsakar magbesvär på grund av en dålig kost. I vissa människor kan ångest och illamående även följa med kräkningar.

När andra symptom är närvarande, såsom diarré, kräkningar, feber eller högt blodtryck, sömnlöshet och illamående kan vara symptom på en allvarligare sjukdom, såsom cancer. Forskare har hittat mer än 20 symtom som är gemensamma för alla typer av cancer i olika skeden. Bland dessa fysiska symptom är illamående och aptitlöshet, trötthet, förstoppning, svaghet, smärta, sömnlöshet och torr mun.