Vilka livsmedel är höga i fosfor?

Fosfor är ett viktigt mineral som hjälper celler och vävnader att fungera i hela kroppen. Medan fosfor naturligt förekommer i kroppen är flera livsmedelskällor också höga i fosfor. Människor får ofta tillräckliga mängder fosfor genom att konsumera proteiner, mjölk och spannmål. Ibland kräver vissa hälsoförhållanden dock en ökning eller minskning av fosforförbrukningen.

Fosforrika livsmedel kommer ofta från flera proteinkällor. Kött som lever, fläsk och nötkött är vanligtvis höga i fosfor, och det finns även i kalkon och kyckling. Fisk som lax, hälleflundra och öring samt räkor och musslor innehåller alla rika källor till fosfor. Enligt forskning från Linus Pauling Institute kan en person konsumera mer än 150 mg (ca 0,15 g) fosfor genom en 3 oz. (ca 85 g) servering av fjäderfä, kött eller skaldjur.

De flesta mejeriprodukter innehåller tillräckliga källor till fosfor. En genomsnittlig 8 oz. (226 g) servering av vanlig yoghurt eller mjölk levererar mer än 200 mg (0,2 g) fosfor. De som konsumerar ostar som cheddar, schweizare och mozzarella drar också nytta av de rekommenderade doserna fosfor. Även behandlar som milkshakes, chokladpudding och eggnog är höga i mineralet.

Stärkelse, nötter och korn består också av källor som är höga i fosfor. Mineralet finns i vita och vetebröd samt vissa typer av spannmål som vetekli. Källor av fosfor kan också hämtas från att äta linser, mandel och jordnötter, för att nämna några.

Tillskottet av mat som är högt i fosfor beror vanligtvis på en persons övergripande hälsa. En annars frisk person kan konsumera mer än 100 mg (0,1 g) fosforrika mejeriprodukter, köttprodukter eller spannmålsprodukter dagligen. I sällsynta fall kan personer med diabetes, celiaci eller Crohns sjukdom drabbas av fosforbrist, eftersom kroppen har svårt att absorbera näringsämnen. Läkarens medel för att öka fosforförbrukningen kan innefatta en förändring av kosttillskott eller recepttillskott.

Ibland kan kroppen absorbera för mycket fosfor, speciellt hos personer med njursjukdom. I detta fall kan fosfornivåerna öka eftersom njurarna inte filtrerar bort avfall och lämnar farliga toxiner i kroppen. Enligt National Kidney Foundation påverkar höga fosfornivåer också kalciumintag, vilket kan leda till försvagade ben. Att begränsa fosforrika livsmedel och ta ett läkemedel som kallas fosfatbindemedel bidrar till att hålla nivåerna under kontroll.

Förutom att upprätthålla vävnad och cellproduktion, fungerar fosfor med kalcium för att bygga starka ben och tänder. Det hjälper också kroppen att använda och lagra energi, samt ta bort avfall från njurarna. Fosfor stöder också muskelfunktionen genom att minska smärta från fysiska aktiviteter. Mineralet bidrar till att producera DNA och RNA i kroppen, samt balansera användningen av andra näringsämnen, såsom jod, magnesium och vitaminerna B och D.