vad är benens nerver?

Det finns två huvudnervar i benet: lårbenen betjänar framsidan och sciatic nerv kontrollerar benets baksida. Benens nerver kan ha många nervrötter, och när smärta eller obehag känns i dessa områden, indikerar det vanligtvis en komprimerad eller nypa nerv. Placeringen av nervens smärta kan avgöra vilken av nerverna som är skadad.

Lårbenen är den största delen av ländryggen. Det kan bidra till att stärka benmusklerna och ökar känsligheten hos lårets och underbenets främre del. En skada på detta område kallas en mononeuropati. När nervskador också misstänks kallas detta en mononeurit multiplex. Vanligtvis beror detta på en skada i området eller kompression från blodpropp eller tumör.

En sciatic nerv är den längsta och bredaste nerv som finns i kroppen. Det börjar i nedre delen och går ner till underbenet. Denna nerv kontrollerar känslor av hud, muskler och ben och fot. Om det finns en kompression eller blockering av sciatic nerven, kan smärta känna på något av dessa områden. När nerven är skadad kallas detta för ischias.

Skador på benets nerver kan orsakas av många saker. Ett brutet ben eller en felaktig placering av en kateter är vanliga problem i samband med nervskador. Sjukdomar som diabetes kan orsaka skador på nerverna, liksom tillfällig inre blödning eller cyster och tumörer. Stramt passande kläder eller tunga verktygsbälten kan orsaka symtom som indikerar ett nervkompressionsproblem.

Symtomen på komprimerade nerver kan innefatta stickningar och domningar i rygg och ben. Muskelsvaghet i ben, knän och fötter är också vanliga symtom, liksom smärta eller brännande känsla. När det finns allvarlig nervskada kan en person inte gå.

I de flesta fall kan skador på benets nerver korrigeras när den initiala skadan börjar läka sig själv. Antiinflammatoriska eller smärtstillande medel kan ges för att lindra obehag. Kirurgi kan behövas för att avlägsna blodproppar eller tumörer som kan komprimera en specifik nerv. En patient som lider av nervskador kan behöva genomgå fysisk terapi för att hålla musklerna starka medan de går igenom återhämtning.