vad är de olika typerna av skelettsjukdomar?

Skelettsystemet sjukdomar kan orsaka smärta och rörelse svårigheter, tillsammans med en mängd andra symptom. Vanliga typer inkluderar artrit, osteoporos och bursit. Andra sjukdomar innefattar rickets, poliomyelit och spina bifida. Några av dessa sjukdomar är närvarande vid födseln, medan andra kan utvecklas på grund av skada, sjukdom eller som en naturlig del av åldrandet.

Artrit är en av de vanligaste skelettsjukdomarna. Denna term används för att beskriva en mängd olika medicinska tillstånd som orsakar smärta och svullnad i kroppens leder. Behandling involverar ofta användning av receptfria eller receptbelagda läkemedel för att lindra smärta, såväl som försiktiga övningar och kostförändringar.

Osteoporos och bursit är andra sjukdomar i skelettsystemet. Personer med osteoporos har ben som är spröda och bryts lätt, sannolikt på grund av otillräckliga mängder kalcium och fosfor. Bursit är en inflammation i bursa, de skyddande vätskefyllda sacsna ligger mellan senor och ben eller mellan senor och hud. Behandling kan innefatta en kombination av kost- och livsstilsförändringar samt mediciner och motionsterapi.

Rickets är en näringsstörning orsakad av brist i kalcium, fosfat eller D-vitamin. Vanliga symtom är benvärk, dentaldeformiteter och försvagade ben, vilket kan öka risken för brott. Kostförändringar är vanligtvis tillräckliga för att behandla detta tillstånd, även om stödjande anordningar, såsom hängslen, ibland kan användas för att förhindra deformiteter, särskilt hos barn.

Poliomyelit, vanligen kallad polio, orsakas av ett virus och kan leda till partiell eller fullständig förlamning. Symtom kan omfatta trötthet, feber eller muskelstyvhet. Vissa patienter kan uppleva smärtsamma hudutslag eller beteendeförändringar. Även om det finns ett vaccin finns det ingen botemedel mot polio, så behandlingen riktar sig till de specifika symtomen.

Spina bifida är en typ av fosterskada där ryggraden och ryggraden inte stängs helt före födseln. Symtom kan innebära förlust av tarm- eller blåskontroll, förlamning och uppbyggnad av vätska i hjärnan. Behandling kan innefatta användning av receptbelagda läkemedel, såsom antibiotika och kirurgi för att reparera defekten. Genetisk rådgivning kan rekommenderas för framtida graviditeter eftersom detta tillstånd är en fosterskada som kan ha en genetisk komponent.