vad är de vanligaste orsakerna till slem i avföringen?

En viss mängd slem i avföringen är normalt, eftersom slem används naturligt för att smörja tarmarna. En överflödig mängd är typiskt en indikator på inflammation eller infektion. Hemorrojder, irritabel tarmsyndrom (IBS), tarmhinder och bakterieinfektioner är bland de vanligaste orsakerna, men det kan också vara en indikator på mer allvarliga gastrointestinala störningar, inklusive ulcerös kolit eller Crohns sjukdom.

Även om inre hemorrojder osannolikt leder till något annat obehag än blödning, kan yttre hemorrojder åtföljas av en rad olika symtom, inklusive smärta, kliande, blödning och svullnad. Slem i avföringen är ofta en av de första indikatorerna på tillståndet. De flesta hemorrojder är vanligtvis godartade, och de flesta fallen kan botas med ökad hydrering och fiber i kosten. Mer allvarliga fall av hemorrojder kan kräva operation.

Slem i avföringen är en vanlig följd av irritabelt tarmsyndrom, eftersom tarmarna naturligt kommer att producera mer slem som en del av inflammationen. I några mindre allvarliga fall botas IBS med tarmrörelse, men det finns vanligtvis ingen känd orsak. IBS kan vara associerad med en infektion eller kan börja utan synlig katalysator. För kroniska fall måste patienter i allmänhet tillgripa långsiktiga terapier och behandlingar för att lindra symtomen på sjukdomen.

Bakteriella infektioner kan leda till ökad slemproduktion i tarmarna. Dessa infektioner åtföljs typiskt av andra symptom, såsom diarré, feber och kramper. Även om vissa infektioner kan vara godartade att skicka sig själv, kan andra allvarliga fall vanligtvis behandlas med antibiotika.

Tarmhinder kan ha en rad olika orsaker. Phlegm i avföringen är en bland de många allmänt svårare symptomen, som också innefattar förstoppning, kräkningar, buk distans och kraftig kramper. De flesta fall av tarmobstruktion måste behandlas på sjukhuset, och kirurgi kan vara nödvändigt i allvarligare fall.

Kolit hänvisar till en inflammation i tjocktarmen och ibland av hela tjocktarmen. Ulcerös kolit är mest associerad med slem i avföringen, eftersom sår i tarmarna bildar överflödigt slem och pus som måste passera genom kroppen. Läkemedel är standardbehandling för kolit, men kirurgisk avlägsnande av hela tjocktarmen kan vara nödvändigt i svåra fall. Alternativa terapier, såsom kostförändringar med örter, antioxidanter och vissa fetter och oljor, har också försökt.

Crohns sjukdom kan påverka vävnaderna som omger matsmältningssystemet. Detta kan leda till ett stort antal symtom, de vanligaste är buksmärtor, kräkningar, viktminskning, diarré och blodig eller flegmagare. Crohns sjukdom har potential att bli extremt allvarlig, men det finns ingen bestämd läkemedels- eller kirurgisk behandling. En mängd olika mediciner, operationer och alternativa terapier är tillgängliga för att hjälpa till att kontrollera symptomen.