vad är de vanligaste orsakerna till svullna lymfkörtlar i halsen?

De vanligaste orsakerna till svullna lymfkörtlar i halsen är kall, tonsillit, strep hals eller en öroninfektion som sprider sig. Andra tillstånd, inklusive cancer, humant immunbristvirus (HIV) och mononukleos, kan också orsaka lymfkörtelns svullnad, men dessa tillstånd är mycket mindre vanliga. Betennandet svarar ofta på behandling med hemmet eller antibiotika, beroende på orsaken, och svullnaden går vanligen ner inom några veckor.

Flera grupper av lymfkörtlar finns i hela kroppen som en del av det mänskliga lymfsystemet. De innehåller kluster av vita blodkroppar, kallade lymfocyter, som spelar en viktig roll i immunsystemet: de skapar antikroppar som bekämpar virus- och bakterieinfektioner. När immunsystemet försöker bekämpa dessa främmande ämnen, multiplicerar lymfocyterna. Om en infektion kvarstår kan den spridas och kan orsaka svullna lymfkörtlar i olika delar av kroppen.

Den vanliga förkylningen leder ofta till svullna lymfkörtlar i halsen, tillsammans med obehag, feber och rinnande näsa om en övre andningsinfektion är inblandad. Lymfkörtlarna i nacken kan känna sig ömma i någon med förkylning. Varma kompressor och överkänslighets smärtstillande medel kan hjälpa till att lindra symtomen.

Strep hals kan också orsaka svullna lymfkörtlar. En person med detta tillstånd kan ha problem att svälja, huvudvärk och en styv nacke. Hälso- och sjukvårdspersonal rekommenderar ofta extra vätskor och vila, tillsammans med antibiotika, för att behandla strep hals. Gurgla med varmt saltvatten hjälper vissa patienter att må bättre, som kan använda duggspray som används för att döda smärta. Om symptom kvarstår i mer än fyra dagar, ska medicinsk behandling söks.

Lymfkörtlar i tonsillerna kan också bli inflammerade och svullna när de smittas. Dessa noder dränerar vätska till den bakre delen av halsen. Infekterade tonsiller uppträder vanligen röda och kan utveckla vita fläckar, vilket indikerar infektion, andra symtom inkluderar förändring av röst och dålig andedräkt. Mild tonsillit behöver inte någon speciell behandling, men om en halskultur indikerar en allvarlig infektion – som strep – kan en medicinsk proffs förskriva antibiotika. Kirurgisk borttagning av tonsiller kan vara nödvändigt om tonsillit blir kronisk.

Lymfom, som är cancer av lymfsystemet, kan leda till att lymfkörtlarna blir förstorade, svullna lymfkörtlar i halsen är ett vanligt symptom på både Hodgkins och icke-Hodgkins lymfom. Non-Hodgkins lymfom, som egentligen är en grupp av 16 olika sjukdomar, kännetecknas av nattsvett, viktminskning, trötthet och feber. Hodgkins lymfom är mindre vanligt än de icke-Hodgkin-formerna, och har många av samma symptom. Båda former av cancer kan behandlas effektivt om de diagnostiseras tidigt.

Varje sjukdom som påverkar immunsystemet kan hindra kroppens förmåga att bekämpa infektion. HIV kan leda till frekventa infektioner, vilket orsakar svullna lymfkörtlar var som helst i kroppen. Det ökar också risken för vissa former av cancer, inklusive lymfom. Medicintekniker föreskriver vanligtvis läkemedel för att lindra symtom hos HIV-patienter.