vad är effekterna av för mycket motion?

Medan träning i måttlighet är avgörande för god hälsa, är effekterna av för mycket träning överväldigande negativa: trötthet, muskelförlust, stressskador, hjärtsvikt och ett försvagat immunförsvar är bara några av konsekvenserna av att trycka saker för långt. Ibland uppträder effekterna av för mycket motion som övningsberoende eller tvång. Ofta är effekterna av för mycket träning dock subtila. Kroppen bryts sakta ner och förlorar styrka över tid, vilket vanligtvis kulminerar i allvarlig skada eller organsvikt.

Vilken övning ger kroppen, det kan också ta bort om det inte är korrekt balanserat. Till exempel har måttlig kardiovaskulär träning visat sig stärka hjärtat och förbättra sin förmåga att effektivt pumpa blod i hela kroppen. För mycket hjärtpumpning kan dock bära hjärtat nere. Ett hjärta som uppmanas att göra för mycket för länge har en ökad sannolikhet för försvagning eller helt och hållet misslyckande.

Samma sak gäller med avseende på muskelmassa. Överdrivenhet kan göra att kroppen kan kannibalisera sin egen muskel för att använda som bränsle när ingen är tillgänglig. Detta kan leda till muskelförlust och farligt lågt kroppsfett. Hos kvinnor leder för mycket motion ofta till amenorré, vilket kan dra djupt in på fertiliteten.

Hälsa proportioner av både muskler och fett krävs för att kroppen ska fungera optimalt. Att vara tonad och i form betyder inte att man inte har något fett eller bär ner alla synliga muskler. När musklerna försvagas är det troligt att repetitiva stressskador och styvhet och ömhet i lederna kommer att följa.

Kemisk obalans är en annan negativ effekt av för mycket motion. Friska kroppar utsöndrar vanligtvis vissa kemikalier under en måttlig träning, inklusive adrenalin och kortisol. Båda dessa är stimulanser som hjälper till att göra muskelrörelser effektivare. Att utöva för mycket, eller för mycket för att skjuta kroppen för hårt, kan resultera i utbyggnad av dessa ämnen. För mycket adrenalin eller kortisol i blodet kan orsaka stress, sömnlöshet och brist på fokus i den dagliga verksamheten.

För vissa människor tränar man för mycket är tvång. Kompulsiv träning, även kallad träningsberoende, tros av många psykiatriska proffs att vara en typ av psykosomatisk störning. Speciellt hos ungdomar går tvångsövning ofta hand i hand med ätstörningar.

Kompulsiv träning som missbruk eller mentala tillstånd är annorlunda än bara överutbildning. Kändisar, idrottare och träningsförfattare från alla samhällsskikt har risk för överutbildning om de tar mer av kroppen än de ger. En balanserad träningsplan kräver rätt mat, tillräcklig vila och en mängd aktiviteter som riktar sig mot olika muskelgrupper för att kroppen ska kunna återhämta sig mellan träningspass.