vad är vattenpiller?

Vattenpiller är naturliga eller tillverkade ämnen som människor vanligtvis intar för att få njurarna att utsöndra mer natrium och producera mer urin. Bättre känd som diuretika, de kommer i fyra stora sorter som varierar i mekanism och effektivitet. Läkare förskriva dem som en behandling för en mängd olika tillstånd som högt blodtryck och ödem. Vissa människor använder dem också för viktminskning, men det är kontroversiellt och rekommenderas inte, särskilt för långsiktiga resultat. Tillverkare använder ofta naturliga ämnen som kaffe som bas för diuretiska formuleringar, så i vissa fall kan en person falla tillbaka på dessa naturliga ingredienser för att få samma effekter som pillerna erbjuder.

Läkare har fyra huvudtyper av vattenpiller som de normalt förskriver, och de kan ordinera mer än en typ i taget, beroende på en persons behov. De två första typerna, loop och tiazid, fungerar väldigt på samma sätt. De stör mängden natrium njurarna reabsorberar. Kroppen måste dra vatten från blodet för att skölja detta överskott av natrium bort, så att volymen av urin som njurarna gör brukar gå upp.

En viktig skillnad mellan dessa två typer av diuretika är att slingorna verkar på den tjocka uppåtgående delen av ögonblocket i Henle i njurarna, vilket står för så mycket som 25 procent av natriumreabsorptionen. Tiazider verkar däremot på distal tubulär. Denna del av njurarna hanterar endast cirka 5 procent av natriumreabsorptionen, så tiazider är inte lika effektiva för att producera betydligt mer urin.

Den tredje klassen är kaliumsparande. Loop och tiazid diuretika orsakar att kroppen förlorar kalium på grund av hur de interagerar med natrium. Detta är potentiellt farligt eftersom en riktig mängd kalium spelar en roll för att få hjärtat att slå ordentligt. Kalium avser också nerv- och muskelfunktion. Kaliumsparande versioner konkurrerar med aldosteron eller blockerar natriumkanaler, så de har en något annorlunda mekanism, men slutresultatet är fortfarande en liten ökning av urinproduktionen.

Kolsyraanhydrashämmare är den sista typen av vattenpiller. De hjälper till att förhindra natriumreabsorption genom att bikarbonatens rörelse genomförs. Dessa versioner agerar på njurarnas proximala kronor och är inte särskilt starka.

En vanlig användning av diuretika är som blodtrycksbehandling. Dessa mediciner tar lite vatten från blodet för att spola extra natrium från kroppen, så de sänker den totala blodvolymen. Resultatet är en minskning av blodtrycket. Detta kan minska belastningen på hjärtat och minska risken för skadade artärer och aneurysm. Det kan också minska oddsen för att utveckla njursjukdom.

Minskningen av blodvolymen som uppstår vid användning innebär att kapillärhydrostatiskt tryck går ner. Därefter minskar mängden vätska som rör sig ut ur kapillärerna och in i omgivande vävnader. Läkare ger därför människor vattenpiller om ödem eller retention av vatten i kroppsvävnad är ett problem.

Diuretika verkar på olika delar av njurarna, som är primära filtreringsorgan för kroppen. Läkare kan därför ge vattenpiller till patienter som ett medel för att spola toxiner från kroppen. Toxiner är mycket varierade, men det sätt som kroppen hanterar dem är inte alltid detsamma. Effektiviteten varierar beroende på vilka toxiner som är inblandade.

Viktminskning är en mycket kontroversiell användning av vattenpiller. Vatten är tungt och kan bidra till ett puffigt eller överviktigt utseende, så att avlägsna överskott av vatten är ett sätt att skjuta pund och se lite trimmer. Kändisar använder ofta tekniker för att kasta vattenvikt före fotograferingar och andra händelser av denna anledning.

Att använda diuretika på detta sätt är problematiskt av flera skäl. De kan skapa obalanser i elektrolyten på grund av hur de påverkar natrium- och kaliumnivåer, vilket kan orsaka problem som muskelkramper och oregelbunden hjärtslag. Problem som yrsel och svimning kan hända om dehydrering och blodtrycksfall är för extrema. Slutligen kommer kroppen naturligtvis att försöka fylla på sin vattenförsörjning när användningen av diuretikum slutar, så viktminskning enligt denna metod är inte hållbar.

Psykologer och psykiatriker är särskilt bekymrade över användningen av både vattenpiller och laxermedel i fall av anorexia nervosa och bulimia nervosa. Även om dessa läkemedel inte är avsedda att tas under extremt lång tid, även i fall av medicinsk nödvändighet, använder personer som lider av dessa tillstånd under långa perioder för att hålla vikt så lågt som möjligt. Att stoppa användningen innebär ofta att man arbetar genom intensiva mentala och beteendemässiga problem som förvrängd kroppsbild.

Mest receptbelagda diuretika är formulerade läkemedel som människor intar. Tillverkning säkerställer att patienterna får bättre dosering och ibland erbjuder förbättrad kontroll av biverkningar. Många naturliga ämnen har en diuretisk effekt, och vissa tillverkare använder dem som en bas för deras formuleringar. Kaffe är till exempel en välkänd diuretikum. Persilja, enbär, goldenrod och bearberry är ytterligare alternativ.

Att naturliga ämnen kan ta bort vatten från kroppen innebär att en person ibland kan styra problem som högt blodtryck, ödem, njursjukdom, elektrolytbalans och dehydrering genom kostförändringar, åtminstone i liten utsträckning. Vissa människor tycker att detta är mer välsmakande och mindre besvärligt än att ta mediciner, och de tycker att kostalternativen kan eliminera potentiellt skadliga tillsatser. Oavsett vad källan till diuretikum är, kräver säkerhet fortfarande en doktors övervakning.