Vad händer med en tand efter en rotkanal?

Efter en rotkanalbehandling fyller en tandläkare vanligtvis tanden med en tillfällig fyllning och skyddar den med en tillfällig krona. Kort efter återkommer patienten vanligen till tandläkarkontoret för ytterligare behandling. I de flesta fall tar tandläkaren bort den tillfälliga kronan och fyller och ersätter dem med permanenta versioner. Detta ger normal funktion till tanden. Det är dock värt att notera att tanden under kronan berövas sin blodtillförsel och så småningom blir mycket spröd.

En individ skulle normalt vara mycket försiktig med en tand efter en rotkanal. Detta beror på att tanden förlorar sin blodtillförsel och blir mycket mer ömtålig än tidigare. Om en person biter ner på något svårt med denna tand, finns det en chans att det kan bryta. För att undvika detta, tar tandläkare vanligtvis åtgärder för att återställa tanden. Detta kan innebära användning av en fyllnings- eller tandpost, som är en typ av metallstav, liksom en krona för att skydda den ömtåliga tand och göra den mer funktionell.

Ofta använder tandläkare tillfälligt restaureringsmaterial på en tand direkt efter en rotkanalbehandling. Tandläkaren kan tillfälligt fylla tanden och placera en tillfällig krona på den för att hålla den skyddad tills patientens nästa möte, till exempel. I huvudsak bidrar dessa steg till att hålla bakterier och skräp ur tanden, och de hjälper också till att förhindra att det bryts tills patienten får uppföljning.

I de flesta fall utförs någon restaurering på tanden efter en rotkanal. En tandläkare kan placera en permanent fyllning i tanden för att hålla bakterier och skräp ut ur det. I vissa fall kan han eller hon också välja att cementera en stolpe i tanden för att öka höjden och ge något som tandläkaren kan fästa fyllnadsmaterialet på.

Det är vanligtvis nödvändigt att placera en permanent krona på en tand som har haft en rotkanal. En tandkrans täcker den del av tanden som ligger över patientens tuggummi. Det är vanligtvis gjort av porslin för att likna patientens tänder, men vissa är gjorda av metall, inklusive guld. Kronor kan också byggas av en kombination av porslin och metall. De återställer tandens form, förstärker den och gör tandmen mer som patientens andra tänder.