vad kan jag förvänta mig efter matstrupen?

Esofagus kirurgi kan slutföras för att behandla ett antal sjukdomar och tillstånd. Erfarenheten efter operation varierar beroende på orsaken till behandlingen och typen av operation som utförts. Surgerier för behandling av gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) är ofta laproskopiska, medan förfaranden för att avlägsna cancervävnader kan avlägsna stora delar av vävnad eller hela matstrupen. Den mer invasiva och omfattande operationen, desto längre och svårare återhämtningsprocessen.

Ett förfarande för att avlägsna cancervävnad är den mest invasiva matstrupenoperationen. Om hela matstrupen tas bort, kommer en ny att byggas ut ur magen eller annan matsmältningsvävnad. Denna komplicerade procedur tar flera timmar att slutföra. Om du har denna operation, kan du förvänta dig att stanna kvar på sjukhuset i flera veckor under den första återhämtningen. När du har lämnat sjukhuset kan det ta upp till tre månader för att få full återhämtning.

På sjukhuset kan du räkna med att vakna i en kirurgisk intensivvårdsenhet (SICU). Där kommer du att vara ansluten till hjärt- och syrgasmonitorer och noga observerad för onormala reaktioner på operationen. Vistelsen på SICU varar vanligtvis en eller två dagar, tills ditt tillstånd har stabiliserats tillräckligt för att du ska återgå till en vanlig sjukhusenhet.

Under ditt sjukhus stanna efter matstrupen operation, kommer du troligen att ha rör och katetrar placerade i din kropp för att hjälpa till att reglera din utfodring och utsöndring. Ett nasogastriskt (NG) rör placeras i magen via näsan. Detta rör hjälper till att skydda din mage, matstrupe och tarmar från uppblåsthet under återhämtning. NG-röret förblir på plats i sju till tio dagar, under vilken tid kommer du att matas via ett jejöstomi-rör (J-rör) som sätter in näringsämnen i tunntarmen. Du kan också ha ett bröstkorg, en bröstkorg och en urinkateter.

Eftersom din matstrupe sår långsamt efter operationen kommer du inte att kunna äta fasta livsmedel under en längre tid. När NG-röret har tagits bort kan du placeras på en flytande diet om du kan svälja följt av en mjuk matdiet. För att komplettera ditt matintag kommer J-röret att hållas på plats under de första månaderna av återhämtning från matstrupen.

Du kommer också att uppleva smärta efter att delar av matstrupen har tagits bort för att behandla cancer. Medan du är på sjukhuset kan du få en knapp att trycka på som levererar analgetisk medicin, eller smärtstillande läkemedel kan sättas in i ditt J-rör. I vissa fall kan en läkare föreslå en epidural för att blockera smärta sensioner. Var noga med att kommunicera dina smärtrelaterade behov till din medicinska personal medan du återhämtar dig från matstrupen operation, eftersom det inte finns något sätt att de kan övervaka erfarenheten av smärta.

Du kommer att bli ombedd att göra fysisk aktivitet för att hjälpa din kropp att stärka och återhämta sig. Du kan behöva träna andningsövningar för att hålla lungorna i maximal kapacitet. Det kan vara obekvämt att hosta upp utsöndringar, men det är nödvändigt att hålla lungorna hälsosamma efter matstrupen. Dina sjuksköterskor kan också rekommendera att du går ut ur sängen och går regelbundet runt din återvinningsenhet.

Mindre canceroperationer och procedurer för att korrigera GERD har en mycket kortare återhämtningstid eftersom de vanligtvis utförs med hjälp av laparoskopiska tekniker. Sjukhusuppehållet efter operation är vanligen bara en eller två dagar och total återhämtning tar två till tre veckor. Om det här är den typ av matstrupenoperation du har, kommer du förmodligen inte att ha ett J-rör eller ett NG-rör, men kommer bara att kunna äta mjuka livsmedel under återhämtning. Cirka nio av tio personer är lätta för GERD-symtom efter denna operation.