vad kan orsaka fotled inflammation?

Ankelinflammation kan ha ett antal orsaker och kännetecknas av svullnad och smärta i ena eller båda anklarna. En mindre skada är en av de vanligaste orsakerna till fotled inflammation, till exempel en ankelstam på grund av överansträngning under träning eller från tripping och fallande. Mer allvarliga skador kan också orsaka svullnad och inflammation, till exempel en paus eller förkörning, men dessa är vanligtvis lättare att ange som orsak. Artrit kan också bidra till inflammation, liksom andra medicinska tillstånd som gikt eller begränsat blodflöde till området på grund av venstörning eller svullnad.

Under normala förhållanden bör anklarna inte vara svullna eller inflammerade, så det är viktigt att fastställa orsaken till inflammation och ta itu med det. Ofta kan inflammation i fötterna och fotledningarna orsakas av överuttryck under träning, särskilt efter långa perioder med inaktivitet, eller om en individ är särskilt överviktig. En liten vridning i fotleden kan också orsaka inflammation, även om det inte orsakar verklig skada. Det är viktigt att du alltid bär bärande skor när du tränar för att förhindra inflammation, och börja långsamt med en ny träningsplan och bygga upp till större fysisk aktivitet.

Om ankeln inflammation inte orsakas av motion eller en mindre skada, kan det vara relaterat till ett medicinskt tillstånd som artrit eller gikt. Båda dessa tillstånd orsakar svullnad i lederna, som kan vara mycket smärtsamt och leda till inflammation i båda anklarna. I vissa sällsynta fall kan en infektion också orsaka inflammation i anklarna, och det kan förekomma i mjuka vävnader som omger fotleden eller i själva leden. Ankelinflammation som uppstår för någon av dessa orsaker kommer vanligtvis att kräva behandling av en läkare och kommer ofta att kräva mediciner för att lösa problemet och förhindra smärta.

Vaskulära problem är en annan vanlig orsak till inflammation, och kräver också omedelbar medicinsk behandling. En blodpropp kan till exempel orsaka svullnad i benet eller fotled samt smärta. Denna typ av blodpropp är känd som djup venetrombos (DVT), och om den går sönder kan den resa till hjärtat, lungorna eller hjärnan och eventuellt orsaka stroke eller till och med död. Ödem kan också orsaka ankelinflammation och orsakas av ett antal olika faktorer från alltför stort saltintag till graviditet, men ett sätt att säga skillnaden är att en blodpropp bara kommer att ligga i ett ben, medan ödem kommer att uppstå i båda.