vad orsakar bröstlipom?

Bröstlipom kan utvecklas som ett ärftligt tillstånd eller på grund av tidigare vävnadsskada eller trauma. Denna godartade tumör ligger strax under huden, och om inte signifikanta förändringar uppträder eller mjukvävnadsvätskan påverkar rörlighet, är medicinsk behandling i allmänhet inte nödvändig. Lipom kan utvecklas var som helst i kroppen, inklusive nacke, torso, buken och benen.

De fysiologiska händelserna kring bröstlipomutveckling innebär att en fettcell växer och delas oftare än vanligt. De nya cellerna växer och delar sig onormalt, vilket resulterar i en fettvävstumör. En fibrös kapsel utvecklas runt dessa celler. Tillväxten känns mjuk och gummiig vid beröring och rör sig i allmänhet lätt under hudens yta. Lipom utvecklas typiskt som en smärtfri, singulär lesion.

Kvinnor som har familjemedlemmar med detta tillstånd är mer benägna att utveckla denna typ av skada. Andra ärftliga riskfaktorer inkluderar Dercumsjukdom eller adiposdolorosa. Detta tillstånd producerar inte bara flera, smärtsamma lipom utan även neurologiska och psykiska symtom. Individer med familiär multipel lipomatos utvecklar generellt flera skador. Gardners syndrom är en sällsynt sjukdom där flera icke-cancerösa eller precancerösa lipom utvecklas, inte bara under huden utan även i olika organ.

När kirurgiskt avlägsnas liknar fettvävnaden i allmänhet det gula fettet som finns under en kycklings hud. Mätningar av ett bröstlipommedel från 0,4 tum (1 centimeter) till 1,2 tum (3 cm) i diameter. Under ovanliga omständigheter kan dessa ofarliga tillväxter uppmäta 2,3 tum (6 centimeter) eller mer i diameter. Lipomas växer långsamt och kan ha samma storlek under ett antal år. Konditionen ses oftast hos postmenopausala kvinnor i åldern 40 till 60 år.

Bedömning och diagnos av bröstlipom innehåller vanligtvis bildbehandling. På en röntgen framträder lipomen generellt som en genomskinlig grå massa omgiven av en ogenomskinlig kapsel. Mammogram eller ultraljudsbilder visar vanligtvis en väldefinierad jämn eller lobulerad massa. Även om vävnadstillväxten är onormal anses inte lipomvävnad vara en malignitet. Behandling innebär typiskt att övervaka lesionen för förändringar.

Patienter kan kräva kirurgisk avlägsnande eller annan behandling om bröstlipomen blir inflammerat, smärtsamt eller börjar tömma en illaluktande vätska. Ytterligare testning eller eventuellt avlägsnande kan krävas om tumören snabbt ökar i storlek. I sällsynta fall kan cancerceller utvecklas i bröstlipomets allmänna läge. Dessa maligna tillväxter genereras emellertid generellt inte av själva lesionen.