Vad orsakar inflammation i duodenum?

Duodenum är en viktig del av matsmältningssystemet, eftersom det förbinder magen och tunntarmen. Om detta område blir irriterat och förstorat, kan hela matsmältningsprocessen störas och kroppens järnabsorption lider. Irritation orsakad av medel som syra, droger eller trauma orsakar många fall av duodenuminflammation. Infektioner utgör också en risk för denna matsmältningsdel. Avancerade fall med andra symtom kan signalera ett allvarligare och kroniskt underliggande tillstånd som Crohns sjukdom eller tumörer.

Syra är en av de starkaste ämnena i naturen. När detta material finns i magen är det speciellt intensivt eftersom det måste bryta ner mat och hjälp vid matsmältningen. Om magsyra suger in i grannområden med mer känsliga foder än magen, kan den hårda syran ha en negativ effekt. Denna effekt uppträder ofta i matstrupen såväl som duodenum som leder till inflammation.

En individs egna handlingar kan också leda till inflammation i tolvfingertarmen. Nämligen kan vissa droger skada duodenum. Kanske ironiskt sett produceras denna effekt ofta av medicinering avsedd att bekämpa inflammation. Några bevis tyder på att stress kan förvärra ytterligare inflammatoriska tillstånd. Traumatisk skada kan orsaka liknande skadliga effekter.

Infektion – speciellt bakteriell infektion – är en orsak till många inflammationsfall, duodenuminflammation är inget undantag. Specifikt har en bakterie som heter H. Pylori blivit åtalad som ett frekventa matsmältningssystem. Duodenum är en favoritpunkt för denna bakterie eftersom miljön möjliggör utsöndring av ett skyddande enzym för bakterierna.

Strukturella abnormiteter kan ibland orsaka inflammation i duodenumet. Kepsen som separerar tarmarna från magen är oftast mottaglig för abnormiteter. När sådana abnormiteter uppstår kan försvårande spasmer och syraläckage uppträda.

I vissa fall kan duodenuminflammation vara en del av en bredare övergripande matsmältningsstörning. Tarminflammationstillståndet Crohns sjukdom attackerar fodret och vävnaderna i olika delar av matsmältningssystemet, från tjocktarmen till duodenum. Medföljande symptom kan innehålla följande: magont, aptitlöshet, diarré, viktminskning, feber och blodiga avföring. Forskare teoretisera att en kombination av genetik och felaktiga immunsystemsvar spelar en hand i detta tillståndsutveckling. Infektionsmedel kan till och med orsaka att immunceller misstänker att attackera normala celler i mag-tarmkanalen.

Kronisk inflammation i duodenum kan resultera i sår, vilka är råa områden i matsmältningssystemet. Medan akut inflammation kanske inte har några symtom, kan sår orsaka inre blödningar och magont. I sällsynta fall kan inflammationen och efterföljande sår indikera en tumör.

Behandling av inflammation i duodenum består vanligtvis av två tydligt olika tillvägagångssätt: läkemedelsbehandling eller borttagning av läkemedel. Om interna medel ligger bakom tillståndet är läkemedel som bakteriebekämpande antibiotika eller syrareducerande antacida populära behandlingsalternativ. Misstänkt medicinering måste emellertid vanligtvis avlägsnas från behandlingsprotokollet.