Vad orsakar ont i halsen på ena sidan?

Det finns många faktorer som kan orsaka ont i halsen på den ena sidan, inklusive abscesser i halsen eller tonsillerna, svullna körtlar och infekterade lymfkörtlar. Vocalizing alltför genom att skrika, sjunga eller ens tala kan också orsaka problem. I vissa fall kan tandproblem, till exempel en påverkad tand, vara kopplad till ensidig halsvärk, liksom miljöfaktorer som exponering för hårda kemikalier.

Bakteriella infektioner, som strep, kan resultera i ont i halsen på ena sidan. När bakterier invaderar halsen, kan det få vävnaderna att svälla upp och få dem att känna sig skrapa eller ömma. En infektion i andra delar av huvudet, som i ett öra eller bihålorna, kan också leda till ont i halsen på ena sidan. Öroninfektioner kan irritera nerver som förbinder örat och halsen, vilket orsakar obehag i båda områdena. Slem kan droppa från bihålorna i halsen när någon har sinusinfektion, vilket orsakar irritation på ena sidan.

Körtlar och lymfkörtlar runt halsen kan svälla när kroppen kämpar för en infektion. Många människor utvecklar svullna eller ömma lymfkörtlar på ena eller båda sidorna av nacken när de kommer ner med förkylning eller influensa. Även om detta i allmänhet är ett naturligt svar på vanliga sjukdomar, kan det orsaka smärta på ena sidan och svårighet att svälja.

En peritonsillar abscess är ett sällsynt tillstånd som orsakas när en bakteriell infektion utvecklas på en tonsil, vanligtvis som en komplikation av den vanligaste sjukdomen, tonsillit. När bakteriekolonin växer orsakar det svullnad och puspiller på tonsillen, vilket kan leda till svår obehag på ena sidan. En person med peritonsillar abscess kan ha problem att svälja och hög feber. Detta tillstånd behandlas ofta med antibiotika, men dränering eller borttagning av tonsiller kan krävas.

Sår i halsen orsakad av mindre bakteriella och virusinfektioner, som förkylning, brukar rensa upp på egen hand. Om infektionen blir sämre eller varar i flera veckor kan det hända att antibiotika eller antivirala läkemedel kan bli nödvändiga. Vanligtvis, när läkemedlet har en chans att arbeta, svärmer halsen och andra symptom.

Ibland kan människor som använder sina röster för mycket, utveckla ont i halsen på ena sidan. Att prata eller sjunga högt under längre perioder kan ibland leda till små tillväxtar, kallade knölar, på vokalband. Medan dessa knölar är icke-cancerösa och inte anses vara farliga kan de resultera i kronisk ont ​​i halsen och andra symtom, såsom heshet. Sångare, skådespelare och andra som utövar högt under längre perioder är de vanligaste offren för detta tillstånd.

Att upprätthålla nära total tystnad i flera veckor kan ibland tillåta smärta att dämpa och låter vokala knölar läka. För artister inkluderar detta ofta att man inte sjunger eller utspelar sig i flera veckor och pratar bara när det är absolut nödvändigt. I vissa allvarliga fall kan kirurgi för att ta bort nudlarna vara det enda alternativet att fullt ut behandla tillståndet.

Vissa kan uppleva kliande eller smärtstillande hals efter att ha gjort tandvård. Ibland orsakas detta av att andas genom munnen genom hela proceduren. Små bitar av skräp från borrning kan också orsaka tillfällig inflammation i halsen och smärta på ena eller båda sidorna. Större delen av tiden sänker en ont i halsen som orsakas av tandvård efter några timmar, om det kvarstår i flera dagar kan det vara ett symptom på en infektion.

Vissa dentala förhållanden, såsom en påverkade tand som är en tand som inte kan bryta igenom tandköttet, kan också leda till svullnad och smärta i munnen och på den ena sidan av halsen. Om en påverkad tand orsakar irritation kan extrahering vara det enda sättet att få total lättnad. Även om detta kan vara ett obehagligt förfarande, kommer att få tanden extraherad snabbt att hjälpa till att stoppa symtomen och förhindra att allvarliga infektioner utvecklas i hals och munnen.

Irriterande i luften kan ibland vara ansvarig för ont i halsen. Personer med allvarliga allergier kan vara mer utsatta för luftvägsinflammation och kan uppleva smärta på en eller båda sidor. Cigarettrökning eller inandning av begagnad rök kan också irritera halsens lining och kan orsaka obehag. Att undvika exponering för dessa ämnen kan vara nyckeln till att minska symtomen

Medan behandling av den underliggande orsaken till ont i halsen på ena sidan vanligtvis hjälper till att bli av med problemet permanent, finns det också sätt att tillfälligt minska halsvärk. Några bra hem rättsmedel inkluderar läppja varmt te med honung eller använda pastiller. Alternativ medicinpraktiker rekommenderar ofta lugnande örter, till exempel hala elm och kamille. För smärta som är förknippad med förkylning eller bronkit kan vissa överklagande kalla mediciner bidra till att minska symtomen. Om ont i halsen på ena sidan kvarstår i flera dagar, blir plötsligt värre, eller kommer med feber eller kräkningar, bör folk se en vårdpersonal.