Vilka är effekterna av lunginflammation på lungorna?

Effekterna av lunginflammation på lungorna innebär överproduktion av slem och andra vätskor, vilket leder till andningssvårigheter och hämmande gasutbyte i lungorna, vilket gör det svårare att förse kroppen med syre. På lång sikt kan lunginflammation vara förknippad med permanent lungskada, vilket innebär att människor utsätts för risk för andningsfel i framtiden eftersom deras lungor inte längre är lika starka och hälsosamma som de en gång var. Behandling av lunginflammation tidigt kan bidra till att begränsa permanenta lungproblem.

Hos patienter med lunginflammation blir en infektion aktiv i lungorna. Svampar, bakterier, virus och andra organismer kan alla potentiellt kolonisera lungorna om någons immunförsvar inte kan bekämpa dem. Infektionen orsakar de små luftkuddarna i lungorna, kända som alveoler, för att fylla med vätska. Det blir svårare att blåsa upp lungorna eftersom trycket inuti lungan störs, människor har svårt att andas, och syre med varje andning når inte så långt det borde.

Effekterna av lunginflammation på lungorna kan leda till att folk har andfåddhet, en blåaktig kant i extremiteterna och snabb andning när de kämpar för luft. Patienterna kan också hosta, ofta producera sputum. I vissa fall leder lunginflammation till utvecklingen av en abscess i lungorna, en potentiellt allvarlig komplikation. Patienter kan också gå in i andningsfel, där lungorna inte längre kan fungera och mekanisk ventilation kan krävas för att hålla personen vid liv.

I lobar lunginflammation är en hel lunglopp involverad. Bronkial lunginflammation innebär isolerade infektionsfläckar i en eller båda lungorna. I båda fallen kan effekterna av lunginflammation på lungorna inledas snabbt när infektionen börjar rasas. Patienter upplever vanligen varningsskyltar som feber, trötthet, illamående och kräkningar, tillsammans med andningssvårigheter. Lyssna på lungorna kan avslöja särskiljande ljud i samband med vätskefyllda alveoler och patientens arbetade andning.

För att motverka effekterna av lunginflammation på lungorna, fokuserar läkare på att hitta ett lämpligt läkemedel för att behandla infektionen, samt att ge stödjande vård. Patienter kan behöva bli sjukhus om infektionen är svår och i vissa fall behövs ventilation för att hjälpa patienter att andas. Vänster obehandlade, infektioner i lungorna kan bli dödliga för patienten, så småningom kommer vävnader i kroppen att börja lida som ett resultat av syrebrist. När syreförsörjningen till hjärnan är begränsad av lunginflammation, kan patienten utveckla anfall och falla i koma.