Vilka faktorer påverkar resultat för sällskapsdjur?

En PET-scan (positivt utsläppstomografi) är ett diagnostiskt verktyg som används för att detektera metaboliska förändringar och glukosupptagning i kroppens celler. Eftersom det mäter kemiska processer kan vissa aktiviteter, mediciner och medicinska tillstånd påverka PET-scanningsresultat, vilket orsakar antingen en falsk negativ eller falsk positiv läsning. Innan patienterna genomgår en PET-skanning, kommer läkare att råda dem att undvika att äta eller dricka något annat än vatten, undvika motion och diskutera mediciner och hälsoproblem för att öka noggrannheten i resultaten.

PET-skanningar används för att upptäcka cancer, hjärtsjukdomar och hjärnans avvikelser. Eftersom PET-scanningsresultat indikerar vävnadsändringar kan de upptäcka sjukdom tidigare än antingen CT-skanningar eller MR. Cancercancerceller liksom vissa andra sjukdomar tenderar att vara stora konsumenter av glukos. Detta gör att de blir synliga under proceduren.

Andra vävnadsändringar kan orsaka ökad glukosförbrukning i vävnadsceller. Övning inom 48 timmar efter proceduren kan dyka upp som en falsk positiv, eftersom träning orsakar glukosmetabolism ökar tillfälligt. Av den anledningen bör även jämn träning undvikas. Även en massage kan orsaka metaboliska förändringar i celler och bör undvikas i cirka 24 timmar före proceduren.

Konsumtionen av socker och koffein, även spårmängderna som finns i koffeinprodukter och choklad, kan skryta PET-scanningsresultat. Före ett förfarande bör en patient undvika tobak, koffein och begränsa raffinerade kolhydrater i 24 timmar före förfarandet. Läkare kommer att berätta för patienterna att de inte ska äta eller dricka något annat än vatten i fyra till sex timmar före avsökningen.

Vissa mediciner och medicinska tillstånd som orsakar inflammation eller infektion kan orsaka felaktiga positiva PET-skanningsresultat. Läkare kan råda att avstå från mediciner, växtbaserade kosttillskott eller vitaminer före avsökningen. Vissa hjärtmediciner och astmamedicin teofyllin kan störa resultaten. Cea / Vac, ett vaccin för kolorektal cancer, orsakar falska positiva avläsningar och bör inte administreras i flera dagar före proceduren.

Vissa typer av tumörer och cancers kännetecknas av lägre metabolisk aktivitet än andra. Detta gör att PET-scanningar inte kan se vissa typer av cancer. Tumörer som är mindre än 1 cm i diameter kan inte visas på en PET-skanning av samma anledning.

Det viktigaste sättet att säkerställa de mest korrekta resultaten av PET-skanning är fullständig avslöjande av medicinsk historia och alla mediciner och tillägg som för närvarande tas. Full överensstämmelse med läkares rekommendationer ökar risken för noggranna resultat. Fortfarande är en PET-skanning ett diagnostiskt verktyg som ska användas tillsammans med annan diagnostisk information. Liksom alla andra diagnostiska verktyg är PET-skanningar inte idiotsäkra och måste tolkas i samband med all annan patientinformation.