Vad är tecken på en överdos av kalcium?

Tecken på överdosering av kalcium varierar från mild till svårare. Några av symtomen är illamående, buksmärtor och njurstenar. Mer allvarliga tecken kan vara oregelbunden hjärtslag, förvirring och koma. En överdos kan uppstå när man tar mer än de gränser som anses vara säkra för mineralet. Om en överdosering uppstår kan man söka medicinsk hjälp för att påbörja behandlingen.

Kalcium är ett mineral som används av kroppen för att bygga starka ben och tänder. Det används ofta för att behandla benförhållanden, såsom osteoporos, och i vissa fall används den för att behandla och förebygga högt blodtryck. Kalcium hanterar också nivåerna av andra näringsämnen i blodet, som magnesium och fosfor. Som ett tillägg kan mineralen komma i många former, inklusive kalciumkarbonat, kalciumcitrat och kalciumfosfat. Att ta för många kalciumtillskott utöver intaget från kalcium i kosten kan leda till en överdos av kalcium.

Det finns flera tecken på en överdos av kalcium. Man kan uppleva illamående och kräkningar, buksmärtor och förstoppning eller diarré. Det kan också orsaka torr mun, frekvent urinering och extrem dåsighet. Frekventa njursten kan vara ett tecken på för mycket kalcium i kosten också.

I vissa fall kan symtomen vara svåra. En överdos kan orsaka muskelsvaghet, förändrad hjärtslag och förvirring. Dessutom kan man bli komatös från höga halter av kalcium i kroppen. I sällsynta, extrema fall kan det till och med orsaka döden.

För att förhindra en överdos av kalcium bör man inte ta in mer än de nivåer som anses vara säkra för mineralet. Rekommenderat antal för spädbarn som är ålder noll till sex månader är högst 210 mg per dag och de sju månaderna till ett år har en gräns på 270 mg. Barn mellan ett år och tre år borde inte ta mer än 700 mg dagligen. Efter fyra års ålder är den säkra nivån för barn och vuxna cirka 1000 mg kalcium per dag. Det är överens om att maximalt kalcium som man säkert kan ta utan överdosering är 2.500 mg per dag.

Om man uppvisar tecken på en överdos av kalcium kan läkare ge behandling. Det kan vara nödvändigt att pumpa magen genom att sätta in ett rör som kan ta bort det överskjutande kalciumet. Vanligtvis kommer en läkare också att behandla symtomen och rekommendera att begränsa kalciumintaget tills överdosen har lösts.