Vad orsakar postoperativ illamående och kräkningar?

Studier indikerar en komplex kombination av faktorer som är ansvarig för postoperativ illamående och kräkningar (PONV) hos patienter. Forskare tror på typ av anestesi och kirurgi, en patients predisposition mot illamående och kräkningar, och andra faktorer bidrar alla till detta problem. Läkemedel som administreras före och efter operation kan också vara delvis skyldiga. Det verkar som om användningen av flyktiga anestetika, en typ av anestesi som levereras genom inandning, spelar en roll också. På grund av endast en liten minskning av PONV vid användning av andra typer av anestesi menar medicinska forskare att andra faktorer kan vara viktigare.

Användningen av opioidläkemedel omedelbart före och efter operationen är tänkt att bidra till postoperativ illamående och kräkningar. Förutom användning av inhalationsanestetika och opioida läkemedel, som genomgår vissa kirurgiska ingrepp, kan patienterna troligen uppleva dessa symtom också. Körkirurgi, inklusive bariatriska och laparoskopiska operationer, tenderar att vara särskilt problematisk. Andra typer av operation med ökad risk för postoperativ illamående inkluderar gynekologisk och öra, näsa och halsoperationer.

Andra riskfaktorer har upptäckts som är patientberoende. Studier har visat att ålder är en faktor, med patienter i åldersgruppen 6 till 16 med högsta risk. Vuxna kvinnliga patienter är mer sårbara än manliga patienter. Ovanliga patienter, rökare och personer som upplever motionssjuka är också mer benägna att uppleva denna bieffekt också. Andra patientrelaterade riskfaktorer inkluderar ångest och både långvarig fastande och ätning före operationen.

Kräkningar efter operation kan fortsätta även efter att patienten har tömts från sjukhuset. Forskare rapporterar att detta inte bara är en komplikation som kan medföra risk för patienten, men det är också det primära klagomålet hos dem som upplever allvarlig illamående efter operationen. Den är klassad ännu högre än smärta som en negativ bieffekt. Studier visar att patienterna är villiga att betala extra för att undvika att uppleva PONV.

Medicin som används för att behandla illamående och kräkningar har ofta biverkningar, kan störa andra droger patienten tar och är inte helt effektiva. Som ett resultat brukar de vanligtvis endast användas när patienten har en kombination av faktorer som indikerar en hög risk för denna reaktion. Studier har visat att akupunktur eller akupressur kan minska postoperativ illamående, även om det finns vissa motstridiga bevis på dess effektivitet för kräkningar.

Även om svårighetsgraden av postoperativ illamående och kräkningar varierar kraftigt, uppskattas att i genomsnitt 25-50% av patienterna upplever någon form av det efter allmänt anestesi och kirurgi. Vissa uppskattningar varierar så hög som 80%, vilket indikerar svårighetsgraden av problemet. Illamående och kräkningar orsakar nöd till patienten och kan fördröja urladdning från sjukhuset efter operationen, öka kostnader och patientkomplikationer. Den fysiska stressen hos kräkningar kan också vara farlig, vilket orsakar skador på operationsområdet. För att minska detta problem, fortsätter studier för att avgöra orsakerna och rättsmedel.