Vilka är de vanligaste orsakerna till ryggsmärta och diarré?

Ryggsmärta som uppstår med diarré kan orsakas av ett brett spektrum av tillstånd och sjukdomar, från relativt små, inklusive matkänslighet och tillfällig tarmproblem, till de allvarligare, som pankreatit eller intestinalt blockering. De flesta tillfälliga problem kommer att lösa sig, men mer komplicerade problem kräver vanligtvis ingrepp. Om du är i tvivel, bör du kontakta en sjukvårdspersonal, speciellt om smärtan är svår eller långvarig eller uppstår i samband med feber, illamående eller kräkningar.

Känslighet eller allergisk reaktion på vissa livsmedel är en av de vanligaste orsakerna till ryggsmärta och diarré. Syror i magen har ofta problem med att smälta och bryta ner livsmedel som människor är allergiska eller på annat sätt känsliga för, vilket kan leda till obearbetade eller dåligt uppdelade livsmedel som reser genom tarmarna. Detta kan orsaka kramper och tryck på underryggen tillsammans med lösa avföringar eller diarré.

Vissa medicinska tillstånd, särskilt laktosintolerans eller celiacsjukdom, kan också vara att skylla på. Laktosintolerans händer när en person inte kan smälta mjölk eller mejeriprodukter. Någon som lider av detta tillstånd och äter ost, yoghurt eller närstående livsmedel kan uppleva ryggsmärta med diarré i flera timmar eller till och med dagar. Kuliacsjukdom, däremot, påverkar hur väl fodret hos en persons tunntarma kan absorbera och bearbeta mat. Människor med detta tillstånd kan ofta inte smälta mat med gluten och andra relaterade proteiner. Ryggsmärta och diarré är vanligtvis inte de enda symptomen i dessa fall, men de är ofta några av de mest uttalade.

Matförgiftning kan också vara ansvarig, speciellt om individen har andra symtom som huvudvärk eller feber. När människor äter mat som är förorenad, försöker deras kroppar att spola ut det så fort som möjligt, vilket ofta orsakar en rad negativa och ofta smärtsamma reaktioner. Spoiled kött, ägg och mejeriprodukter leder ofta till störst ryggsmärta, men symtomen kan variera från person till person. De flesta obehagsmomentet ska passera inom 12 till 48 timmar, men om smärtan fortsätter kan det krävas läkarvård. Matförgiftning kan vara mycket allvarlig, särskilt hos små barn.

Oregelbundenheter med tjocktarmen är också en vanlig orsak. Tarmarna pressar upp mot nedre delen av ryggen hos de flesta människor, och när de är irriterade kan de ge utstrålande eller pulserande smärta. Irriterade tarmvävnader kan också leda till löst avföring, eftersom tarmarna kanske inte kan bearbeta mer komprimerat avfall.

Kramper tillsammans med frekvent diarré kan indikera en inflammatorisk tarmsjukdom, speciellt om det finns blod eller slem i avföringen. Denna familj av sjukdomar kan behandlas med antiinflammatorisk medicin i kombination med vissa kostförändringar som att lägga till mer fiber och uppmärksamma lämplig hydratisering. Villkoret kan dock vara något allvarligt, och kan ibland kräva operation, särskilt om tarmarna vrider eller kinkar som svar på vad som ska vara normal matsmältning.

Divertikulär sjukdom kan också vara ansvarig. Detta tillstånd händer när småpåsarna, eller divertikulerna, längs matsmältningsvägarna blir smittade eller inflammerade, och det kan orsaka diarré, feber, buk och ryggsmärta, förstoppning och illamående. Någon som upplever diarré som alternerar med förstoppning kan vara lidande av irritabelt tarmsyndrom eller spastisk kolon också. Alla dessa förhållanden tenderar att komma och gå, ofta som svar på vissa livsmedel eller miljömässiga utlösare som hög stress eller sömnlöshet, vilket kan göra dem svåra att diagnostisera, eftersom symtom kan växla mellan att vara mycket smärtsamt och nästan obefintligt.

Gastrointestinala infektioner är en annan vanlig orsak, särskilt om patienten upplever förlust av aptit, feber, illamående eller kräkningar tillsammans med diarré och ryggsmärta. Dessa kanske inte verkar vara mycket allvarliga först, men de kräver vanligtvis snabb medicinsk hjälp för att de ska spridas eller bli försvagande.

När ryggsmärta strålar utåt från buken och åtföljs av feber, gallblåsersjukdom, pankreatit eller liknande infektion kan vara ansvarig. Dessa förhållanden sker vanligen när skadliga bakteriestammar börjar multiplicera i tarmkanalerna och sprider sig sedan till närliggande organ som bukspottkörteln och gallblåsan, de går inte i sig självt och kan i extrema fall vara livshotande. Intensiv smärta och uppblåsthet kan också indikera ett intestinalt blockering, vanligtvis på grund av en tumör eller annan onormal tillväxt.

Även om det inte är lika vanligt, kan vissa tarmparasiter också orsaka ryggsmärta med diarré. Parasiter är mikrobiella organismer som invaderar och koloniserar tarmen, vilket i huvudsak stjäl näringsämnen från deras mänskliga värd. Andra symptom på parasit närvaro inkluderar dramatisk viktminskning, bukuppblåsthet, feber och illamående.

Ryggsmärta som uppstår med diarré är vanligtvis ett tecken på att något är fel. När symtom pågår bara en dag eller två är det vanligtvis säkert att anta att det som är fel är mer eller mindre löst sig själv, men all smärta som är ihållande eller som förvärras över tid bör normalt kontrolleras av en medicinsk proffs. Det är också vanligtvis en bra idé för alla som lider av diarré att konsumera mycket vätskor, särskilt vatten. Förlängd diarré kan orsaka uttorkning, som kommer med sin egen uppsättning komplikationer.