vad är de hälsofrämjande egenskaperna hos ingefära?

Ginger (Zingiber officinale) har blivit prisad i århundraden för dess fördelar för människors hälsa och välbefinnande. Den härstammar i Asien och användes allmänt som både en kulinarisk och en medicinisk ört i såväl inte bara asiatiska men indiska och arabiska traditioner. Zingiber officinale sorten växer ungefär 2 till 3 meter lång, har svärdliknande löv och gulgröna blommor, med löv som växer från en sockerrör. Den aromatiska rhizomen är den del som används för både medicinska och kulinariska tillämpningar. Även om detta vanligen kallas ingefärarot, är det en missnöje, eftersom det egentligen är en form av plump underjordisk stam, inte en sann rot. Rizom kan användas färskt, kokt i mat eller brant som te. Dess flyktiga oljor (t ex gingerol och shogaol) och föreningar kan destilleras, eller det kan torkas och males och användas i kapslar eller andra pulverformade former.

I asiatisk medicin tradition, anses ingefära att ha “heta” eller “uppvärmning” attribut. Det gynnas som ett botemedel mot matsmältningsbesvär som sträcker sig från upprörd mage till diarré till bukuppblåsthet på grund av överdriven gas, menar att palla illamående och ses som ett allomfattande matsmältningsstöd. Det serveras därför ofta som konditori med fet eller fet mat. Dessutom antas det att ingefära är fördelaktigt vid behandling av hjärt-, cirkulations- och menstruationsproblem och används för att behandla migrän huvudvärk och artrit också.

I den ayurvediska traditionen är ingefära högt ansedd att ha många olika hälsande egenskaper och används framträdande vid behandling av sjukdomar i matsmältningskanalen. Det uppskattas också för dess värde som ett stimulerande medel, vilket ökar salivflödet, till exempel, vilket gör det till en fördelaktig behandling av halsproblem, såsom laryngit och ont i halsen.

Modern konventionell medicin börjar undersöka hur ginger kan användas medicinskt för att gynna patienter som lider av en rad sjukdomar. Till exempel finns ett antal studier på gång som undersöker dess roll som en antiemetik och dess potential för användning för att lindra symptomen på illamående och kräkningar hos patienter som genomgår kemoterapi. Det kan också minska efter-kirurgisk illamående och kräkningar, rörelsesjuka och prenatal morgon sjukdom. Andra studier visar eventuellt stöd för ingefäraens fördelar för att underlätta gemensam färg av olika inflammatoriska tillstånd. Mer forskning och kliniska prövningar är nödvändiga för att få avgörande bevis.

Ingefära finns i kapslar, tabletter, flytande extrakt och tinkturer, och pulver, samt i te, kakor som ingefära snaps och godis. Rizomet kan också användas färskt. Även om användningen av små mängder fräsch ingefära – som i mängder som konsumeras vid vanlig kulinarisk användning – anses vara generellt säker, torkas, pulveriseras och extraheras former är betydligt starkare och kräver noggrannare dosering. Personer som lider av gallsten eller gallblåsersjukdom bör undvika ingefära. Det kan interagera med vissa läkemedel som används för att behandla cancer, protonpumpshämmare och blodförtunnare. Gravida kvinnor kan behöva för att undvika att konsumera rhizomen i kvantitet. I något av dessa fall ska en läkare konsulteras före användning.

Det bör noteras att alla örter innehåller ämnen som kan orsaka oönskade biverkningar eller interagera med mediciner. Alla som är intresserade av att använda ingefära medicinskt bör bara göra det med en läkares samtycke och under överinseende av en kunnig och ansedd utövare av homeopatisk medicin.