vad är de olika typerna av knäskador?

En knäskada kan vara smärtsam att uppleva och återhämta sig från. Beroende på vilken typ av skada det kan ta veckor till månader för att återhämta sig och i vissa fall kan knäet aldrig vara detsamma igen. Knäet i sig är en led, men kring fogen är muskler, senor och ledband, vilka alla kan skadas från slag eller trauma, vilket leder till skada.

När en knäskada är resultatet av utsträckta eller rivna ledband kallas det också en förspänning. Det finns fyra ligament i knäområdet som förbinder lårbenet med tibia. En skada som härrör från rivningen av en av dessa ligament är kategoriserad av typen av ligamentförspänning. Den mediala säkerhetsleden (MCL) finns längs insidan av knäet. Sidobalansbandet (LCL) finns längs utsidan av knäet, vilket håller knätens ytterdel fast. Den främre korsbandet (ACL) förbinder lårbenet och tibia i mitten av knäet och styr rotations- och framåtriktad rörelse. En ACL-skada är vanlig hos idrottare. Slutligen finns det bakre korsbandet (PCL) på knäets baksida.

En förklingning kan uppenbaras av ett knäppande eller knäppande ljud, smärta i knäet, svullnad eller oförmåga att lägga vikt på benet. Liknande symptom beror på stammar, vilket är en typ av skada som uppstår genom att helt eller delvis riva en muskel eller sena som omger knäet.

Förutom en förspänning eller stam, som båda är vanliga skador, är andra knäproblem som tendinit – eller inflammation i senor, frakturer och dislokationer möjliga. En fraktur inbegriper brutet, sprickat eller till och med splittrat ben och diagnostiseras med röntgenbilder. Knäet kan också leda till broskskada, vilket innebär att ett litet brusk bryts av benets ände.

En individ kan också drabbas av artrit i knäet eller knäledsinflammation. Ibland är denna inflammation akut eller kortvarig och är resultatet av skada. I vissa fall är det ett kroniskt problem, och är resultatet av ett permanent tillstånd snarare än en specifik skada.

För att undvika knäskador under fysisk aktivitet är det viktigt att följa riktlinjerna för idrottsmedicin och på rätt sätt sträcka musklerna och senorna före och efter fysisk aktivitet. Ortopediska och idrottsmedicinläkare kan behandla dessa skador. Behandlingen kommer att variera från att hålla knäet lindat hårt för att minska rörligheten medan skadan läker till operation. Typ av behandling beror givetvis på skadans typ och svårighetsgrad.

Om du skadar ditt knä och har symtom som svullnad, oändlighet och smärta, eller om du hör pop eller snap, se en läkare för korrekt diagnos och behandling.