vad är de vanligaste orsakerna till blod i kräkningar?

När en person uppkör blod återhämtar han blod från hans mag-tarmkanal. Ibland kan kräkningar av blod, även kallat hematemes, förekomma i samband med ett mindre medicinskt tillstånd, eller det kan vara en indikation på en allvarlig sjukdom eller sjukdom. Bland de vanligaste orsakerna till kräkningar i blodet är blödande sår, svalnat blod eller mag-tarmkanaltumörer. Ibland kan en person dock se blod i kräkningar eftersom han har kräkt så kraftfullt eller för en sådan förlängd tid att blodkärl i hans matstrupe eller halsen har sönder och blöts. Dessutom kan vissa människor utvisa blod genom munnen som ett resultat av hosta och antar att de har kräkat blod.

Blödande sår är bland de vanligaste tillstånden som orsakar blod i kräkningar. Till exempel kan en person utveckla ett hål, kallat ett sår, i en del av hans matsmältningssystem. Om hålet så småningom blir större och börjar skada blodkärl kan det kallas ett blödande sår. På samma sätt kan ett sår växa så att det får ett hål att bildas i människans tarm eller i både tarm och organ. Båda dessa tillstånd kan få en person att kräka blod.

Tumörer i matsmältningssystemet kan ibland få en person att kräka blod. Till exempel kan en individ utveckla en tumör i sin matstrupe, vilket kan få blod att vara närvarande i hans kräkningar. Dessa tumörer kan vara godartade, vilket inte betyder cancer, eller malign, vilket innebär cancer. Oavsett huruvida en tumör är cancerös kan den ibland orsaka att en patient ser blod i kräkningar. På samma sätt kan en person som har en godartad eller malign tumör i magen också kräka blod.

I vissa fall är blod i kräkningar inte relaterat till sjukdom eller tillstånd i matsmältningskanalen. I stället kan det uppstå på grund av något så enkelt som en näsblod. När en person har en näsblod kan något av blodet droppa ner i halsen och in i magen. Detta kan få vissa människor att känna sig illamående och kräkas blod. Vissa människor kan till och med hota upp blod av orsaker som inte är relaterade till matsmältningssystemet och antar att de har uppkastat det istället för att hostas upp.

En person kan också se blod i kräkningar på grund av skador som orsakas av kräkningar. Till exempel kan en person som kräkar våldsamt eller över en längre tid riva blodkärl i halsen och se blod i hans kräkningar. Vanligtvis är blodet närvarande i streck snarare än i stora pooler. Vissa människor kan till och med hota upp blod av orsaker som inte är relaterade till matsmältningssystemet och antar att de har uppkastat det istället för att hostas upp.