vad är de vanligaste orsakerna till tjock vit vaginal urladdning?

Tjockt vit vaginalt urladdande betraktas generellt som normalt, så länge det inte är illaluktande eller klumpigt i konsistens. Några potentiella orsaker till onormal urladdning kan inkludera jäst eller bakterieinfektioner. Utsläpp förändras ofta i textur och färg från vecka till vecka eller under tider med hormonella förändringar.

En av de vanligaste orsakerna till tjock vit urladdning är ägglossning. Även om vissa kvinnor upplever en klar, hala cervikal slem under denna tid har många tjock vit urladdning istället. Båda variationerna anses normalt i de flesta fall, så länge som urladdningen är vit och luktfri i naturen.

Andra orsaker en kvinna kan uppleva tjock vit urladdning inkluderar jäst och bakterieinfektioner, även kallad vaginos. Jästrelaterad vaginos orsakas av överväxt av naturligt förekommande organismer som finns i skeden. Symtom kan innehålla tjock, vit, klumpig urladdning samt klåda och lokal irritation. Behandling innehåller vanligen ett antimykotiskt läkemedel som appliceras direkt i vagina.

Bakteriell vaginos orsakas av en överväxt i bakterier som naturligt finns i vagina, även om det ibland kan orsaka problem med utsatta patogener. Utsläpp är ofta gul eller grön, men ibland kan en vit urladdning också märkas. Klåda, irritation och en otäck lukt är också vanligt förekommande. Antibiotika mediciner, levereras vaginalt eller oralt, är den vanligaste behandlingen för detta tillstånd.

Graviditet kan också orsaka tjock vit vaginal urladdning, även om detta varierar från kvinna till kvinna. Eftersom hormoner förändras och fluktuerar under graviditeten kan utsläpp bli tjockare och rikligare och kan växla mellan klar och vit. Ibland anses gul urladdning också vara normal, men det bör kontrolleras av en medicinsk specialist eftersom det också kan signalera en infektion.

Eventuellt vaginalt urladdning som åtföljs av klåda, irritation eller svullnad bör kontrolleras av en licensierad läkare. Många gånger kommer det att bero på en mindre infektion, men sexuellt överförbara sjukdomar uppvisar ofta liknande symtom. Om vaginalutsläpp ökar utöver vad som är normalt för en kvinnas kropp, om det finns ytterligare symptom, ska hon söka läkarvård.