vad är effekterna av för mycket magnesium?

Att förbruka magnesium är viktigt, och att förtära för mycket magnesium kan leda till symtom på överdosering som extremt lågt blodtryck, andningssvårigheter, muskelsvaghet, illamående, diarré, aptitförlust och till och med dödsfall. Magnesium är ett essentiellt mineral som används av cellerna i alla levande organismer för att aktivera enzymer, reglera näringsämnen och hjälpa till med energiproduktion. I synnerhet utnyttjar människokroppen magnesium i dess vävnader, organ, ben och blod.

Det är praktiskt taget omöjligt att få magnesiumgiftighet från att äta för mycket mat. Även mat som är rik på magnesium innehåller inte tillräckligt med det för att utgöra några hälsorisker. I själva verket är det enda sättet att konsumera för mycket magnesium genom att ta för många magnesiumtillskott.

De flesta människor får rätt mängd magnesium genom att äta välbalanserade måltider, men vissa människor använder magnesiumtillskott för att kompensera för antingen en dålig kost eller ett medicinskt tillstånd. Vissa sjukdomar, som diabetes och pankreatit, kan leda till brist i magnesium. Svettas för mycket, har mycket tunga menstruationscykler och konsumerar för många diuretika, som kaffe, kan också orsaka magnesiumbrist.

Överdosering från alltför mycket magnesium via tillskott är också svårt eftersom njurarna är mycket effektiva vid utsöndring av rikliga magnesiumnivåer. Detta är dock inte fallet för individer som lider av nedsatt njurfunktion. De med detta tillstånd har en mycket högre risk att drabbas av magnesiumtoxicitet på grund av deras kropps oförmåga att effektivt utsöndra överskott av magnesium.

De vanligaste symptomen på att förtära för mycket magnesium är lågt blodtryck, muskelsvaghet och andningssvårigheter. Om dessa förhållanden förvärras eller nya förhållanden, såsom förvirring, slumrat tal eller låg kroppstemperatur utvecklas, är det nödvändigt att individen söker omedelbar medicinsk vård. Brist på behandling för för mycket magnesium kan så småningom leda till hjärtproblem och till och med döden.

Personer som har större risk att drabbas av magnesiumtoxicitet inkluderar äldre, de med gastrointestinala tillstånd, de som är extremt dehydrerade och de som har andra mediciner. De som redan tar mediciner bör söka råd från en läkare innan de tar magnesiumtillskott. Risken för en konflikt med antacida, laxermedel och narkotika är särskilt hög.

Det bästa sättet att förhindra en överdos från att konsumera för mycket magnesium är att inte förlita sig på magnesiumtillskott. Folk ska istället försöka äta välbalanserade och hälsosamma måltider full av korn, gröna grönsaker och nötter. Även kranvatten har magnesium i det, men bara en mycket liten mängd.