vad är symtomen på ett brösthamartom?

Det mest troliga symtomet på ett brösthumartom är förvrängning av bröstets form eller känsla, men detta kan bara uppstå om hamartom är relativt stor. I allmänhet presenterar brösthamartom inte symptom, vilket kan göra diagnosen svår utan att använda en mammografi eller röntgensökning. Andra möjliga symtom på ett brösthamartom innefattar rodnad i huden runt bröstet, synliga skador, blodig urladdning från eller förändring av bröstvårtets utseende och en klump runt armhålan.

Hamartom är generellt godartade lesioner som uppstår när ett organ växer felaktigt. De kan förekomma i olika kroppsdelar, till exempel hjärnan, bröstet, bröstet, leveren och huden. Hamartom kan uppstå som ett resultat av andra tillstånd, såsom tuberös skleros och Cowden’s sjukdom. Om en patient har flera godartade hamartom kan detta vara en indikation på Proteus syndrom, vilket är det tillstånd som John Merrick led av i The Elephant Man.

Ett brösthamartom kan presentera med litet eller inget symptom, så detektion kan ofta vara mycket svårt. Sammantaget är brösthamartom vanligare hos kvinnor över 35 år, men är fortfarande ett allmänt ovanligt tillstånd. Det mest troliga symtomet är en förändring i bröstets form eller känsla, men det kan fortfarande vara omärkligt. Om brösthamartom har orsakat en förvrängning i form av bröstet, betyder det förmodligen att klumpen är ganska stor. De flesta brösthamartom upptäcks endast när patienten får en mammografi eller röntgen för en obesvarad anledning.

Andra, mindre vanliga symtom på brösthamartom kan innefatta synliga skador, rodnad eller dimpling av huden, blodig utmatning från bröstvårtan, förändring av bröstvårtets utseende och svullnad i armhålan. Dessa symtom är mindre vanliga och beror i allmänhet på hamartomets exakta position. Några av dessa symptom kan enkelt gå obemärkt, även om de presenterar. Till exempel kan hudskador som orsakas av ett brösthamartom ofta misstas för ett födelsemärke.

Diagnos av ett brösthamartom är starkt beroende av mammografisk skanning, men kirurgi krävs ofta för att definitivt bestämma klumpens natur. För att behandla tillståndet kommer klumpen att tas bort. Dessutom korrigeras eventuell snedvridning av bröstets form under operationen. Sannolikheten för att någon kvinna har ett brösthamartom är mycket lågt, mellan 0,1 och 0,7 procent av kvinnorna får dem, men de kan ha cancerceller inom sig. Varje patient som upplever symptom på ett brösthamartom bör kontakta läkare.