vad händer efter en microdiscectomy?

Patienter genomgår microdiscectomy-kirurgi för att korrigera en hernierad skiva som kan trycka på eller nypa nervkärlen, vilket leder till smärta i nedre delen av ryggen, höften och benet. Denna operation är vanligtvis mycket framgångsrik, men resultatet beror till stor del på hur väl en patient bryr sig om sig själv efter en mikrodiscektomi. Läknings- och återhämtningstiderna för denna ryggradskirurgi varierar beroende på patientens övergripande hälsa, hur väl han eller hon följer läkarens instruktioner för postoperativ vård och hans eller hennes styrka och träningsnivå. Kroppen startar läkningsprocessen nästan omedelbart efter operationen och fortsätter att läka under de närmaste månaderna. Patienter upplever ofta smärta, styvhet och svårigheter att röra sig efter en mikrodiscektomi.

Smärta efter en mikrodiscektomi är mycket vanlig, men det sänker vanligen betydligt inom två till tre veckor. Omedelbart efter operationen får mikrodiscektomipatienter ofta narkotiska smärtstillande medel i kombination med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) för att hjälpa till att kontrollera smärta. Isterapi hjälper till att lindra svullnad och obehag, särskilt under de första två dagarna efter operationen. En microdiscectomy patient kan använda isförpackningar i 20 minuter var 1-2 timmar under de första dagarna efter operationen för att lindra smärta.

Narkotiska smärtstillande medel är vanligtvis inte nödvändiga efter cirka två veckor. Vid denna tidpunkt kan patienten börja behandla smärtan med överkänslighets smärtstillande medel, såsom acetaminophen. Isterapi kan fortsätta i flera veckor, men det behövs vanligtvis bara några gånger om dagen i stället för varje timme eller två.

De flesta patienter går igenom flera veckor av fysioterapi efter en mikrodiscektomi för att hålla dem mobila och att sträcka vävnaderna runt operationsplatsen, vilket främjar läkning och hjälper till att förhindra ärrbildning. Mjuka nedre ryggsträckor som utförs medan patienten ligger på ryggen görs vanligtvis flera gånger om dagen i två till fyra månader för att minimera ärrbildning och främja flexibilitet i nedre rygg och höfter. Förstärkningsövningar är en annan viktig del av ett rehabiliteringsprogram efter en mikrodiscektomi. Dessa övningar utförs vanligtvis under överinseende av en fysioterapeut först och sedan hemma för att fortsätta återhämtningsprocessen.

Emotionella förändringar och svårigheter är vanliga efter en mikrodiscektomi. Patienter känner sig ofta trötta, lustiga och deprimerade under de första dagarna och veckorna efter proceduren. Det är viktigt för patienter att diskutera dessa symptom med sina läkare, eftersom mediciner eller terapi kan vara nödvändiga. Att äta en hälsosam kost, utföra sträckor och övningar som tilldelade, hålla en positiv attityd och fokusera på återhämtningens framsteg kan hjälpa till att lindra dessa problem.