vad orsakar arm inflammation?

Arminflammation kan orsakas av ett antal medicinska tillstånd, särskilt autoimmuna störningar, eller det kan vara ett resultat av skada. Reumatoid artrit är en vanlig synder som orsakar inflammation i armarnas leder. Blodkärlens inflammation, ett tillstånd som kallas vaskulit, kan också påverka armarna, särskilt hos patienter med Buerger’s sjukdom. Andra sjukdomar som kan påverka armarna innefattar sklerodermi, lupus och dermatomyosit. Skador kan vara resultatet av en enda incident som orsakar belastning eller skada, från överanvändning eller från repetitiv rörelse och kan orsaka inflammation i ben eller leder, muskler eller senor och ledband.

En vanlig orsak till arminflammation är reumatoid artrit. Denna autoimmuna störning påverkar de synoviala membranen som leder lederna, vilket gör att de blir svullna, styva och smärtsamma. När det påverkar armarna är det särskilt vanligt i handlederna och fingrarna. Vanligtvis uppstår problemet på båda sidor av kroppen.

Blodkärlen i armarna kan bli inflammerad hos patienter med vaskulit, i synnerhet en form som kallas Buerger’s sjukdom. Detta tillstånd kan orsaka smärta och sårbildning längs armarna och fingrarna och kan åtföljas av blodproppar. Människor som röker cigaretter kan vara mer utsatta för denna typ av vaskulit.

Ett antal andra medicinska tillstånd kan också leda till arminflammation. Patienter med autoimmun sjukdom lupus kan uppleva inflammation i ett antal olika vävnader i armarna, inklusive muskler, hud och gemensamma vävnader. Sklerodermi, som också är en autoimmun sjukdom, kan påverka huden och blodkärlen där. Långtidsinflammation i musklerna i kroppen, orsakad av ett annat autoimmunt tillstånd som kallas dermatomyosit, kan påverka armarna såväl som andra områden.

Förutom medicinska störningar kan arminflammation också uppstå på grund av skada. Beroende på vilken typ av skada inflammation kan förekomma i gemensamma vävnader, muskler eller bindväv, eller kan vara resultatet av ett brutet ben. Sprainer, sönderfallna muskler och störningar eller raster kan alla orsakas av ett plötsligt trauma, till exempel från fall eller påverkan under sport. Vävnader kan upprätthålla skador om de är överanvändna eller hyperextraderade, till exempel från att lyfta ett föremål som är för tungt eller övar utöver sin fysiska förmåga. Jobb som kräver repetitiva rörelser dagligen kan också skada vävnader i armarna, vilket leder till inflammation som kan orsaka smärta, svullnad och domningar.