vad orsakar en svullnad struphuvud?

Ett antal tillstånd kan orsaka svullnad struphuvud, allt från infektion i struphuvudet till exponering för irriterande rök och rök. Människor med svullna struphuvud upplever ofta problem som en raspig, hes röd och svårighet att svälja. En öron-, näs- och halsspecialist kan utvärdera patienten för att bestämma orsaken till svullnaden och ge information om behandlingsalternativ. Människor kan behöva söka behandling för svullnad struphuvud, eftersom det kan indikera ett allvarligt problem.

Inflammation orsakad av stämsträng, som ses hos människor som cheerleaders och sångare, kan vara en potentiell orsak till svullnad struphuvud, liksom infektioner med virus och bakterier. Tillväxten som knölar, polyper och ärrbildning längs vokalvecken kan alla bidra till irritation och svullnad. En annan potentiell orsak är inandning av irriterande som lacker, rök med massor av partiklar eller inhalatordrivmedel som används för inandning av läkemedel.

Cancer är en annan potentiell orsak till en persons struphuvud för att utveckla svullnad. Människor med cancer i struphuvudet kan också märka svullnad runt lymfkörtlarna och kan utveckla blodig hosta och svårigheter att tala. Ett tillstånd som kallas laryngopharyngeal refluxsjukdom, där magsyra backar upp i struphuvudet, är också en känd orsak till svullnad struphuvud och kan leda till obehag samtidigt som man sväljer med svårigheter att tala.

Om en patient märker mild svullnad, kan dricks mycket vätskor och vila lösa problemet inom några dagar. Om svullnaden fortsätter, blir värre eller åtföljs av utvecklingen av nya symtom är det lämpligt att söka behandling för svullnad struphuvud. En läkare kan genomföra en fysisk undersökning och granska patientens medicinska historia för att samla in diagnostiska ledtrådar, med hjälp av denna information för att komma fram till en diagnos.

Behandlingsalternativ kan innehålla mediciner, vila, vokalövningar med tränare och kirurgi, beroende på specifika förhållanden hos patientens fall. Det är viktigt att följa behandlingsanvisningarna noga, särskilt med hänsyn till vila. Många patienter kan trycka sina struphuvud för kort tid efter skador och sjukdomar genom att prata och sjunga, vilket orsakar ett bakslag i deras helande. Även om en patient känner sig bra är det klokt att få en helt klar från en läkare innan han använder röst igen för att begränsa potentialen för återkommande inflammation i struphuvudet. En patient som har en svullnad av struphuvudet och sjunger eller på annat sätt litar på röstet för att leva, kan också överväga att arbeta med en talsprogad patolog under återhämtning för att begränsa risken för återfall.