vad orsakar halsen kittlande?

En halskört kan orsakas av en mängd olika saker. Ibland kan en kittlande, skrap halsen indikera början av en förkylning. Allergier mot livsmedel eller livsmedelstillsatser och miljöallergier för rök, dammmidd, mögel eller pollen kan leda till kliande, kittande hals. Post-nasal dropp eller torr hals kan irritera halsen och orsaka kittling. Olika hemmet har föreslagits som kan tillgodose detta villkor.

Vissa människor märker halsen kittla strax innan det uppstår ont i halsen eller andra kalla symptom. Om förkylningen åtföljs av hosta, kan kittan orsakas av repning av halsens foder som luften utvisas från lungorna. Varje gång en person hostar, är halsens kant repad och initierar en annan runda av halskiet.

Allergier mot nötter, skaldjur och andra livsmedel är ganska vanliga. Miljökallergier för pollen, damm och andra luftburna ämnen är också mycket vanliga. Allergier kan leda till kliande, täppt näsa och orsaka post-nasal dropp, dvs överskott av slemhinna som droppar från bihålorna ner i halsen. Post-nasal dropp är en av de vanligaste orsakerna till halsirritation.

Remedier för en irriterad, repig hals är ganska varierade. Ibland kan dricksvatten lätt lindra symtomen. Kalltabletter har också varit kända för att hjälpa till med detta tillstånd.

Några hemmedel för halskört är ganska unika. Enligt ett folkläkemedel är ett bra sätt att hantera en kittlande hals att tugga på hela kryddnejlika. Andra säger att det är garanterat att få lättnad att äta en mycket välskött bröd utan smör eller sylt. Varmvatten blandat med honung och citronsaft är en annan vanlig rekommenderad halsbehandling. Aloe Vera juice blandad med vatten och används som en gurgla fungerar för att lindra halsen kittlande, enligt vissa folk visdom.

Ögonbehandlingar med äppelcidervinäger i kombination med olika andra ingredienser används ofta. Äppelcidervinäger blandad i ett glas vatten, smutsar efter behov, har använts för att lindra en scratchy hals. Krossad C-vitamin blandad med äppelcidervinäger kan fungera för att stoppa halskiet när de används som en gurgla flera gånger om dagen. En annan äppelcidervinägerhärdning kräver att man blandar äppelcidervinäger, honung och jordad cayennepeppar och använder den som munspola eller gurgla hela dagen.

Om halskiet inte går bort med hembehandling kan ett besök till läkaren vara nödvändigt. Läkaren kan göra en undersökning för att bestämma orsaken till halskiet. I vissa fall kan läkaren skriva ett recept för en viss medicinering som kan hjälpa till. Om orsaken till halskiet är inte uppenbar kan läkaren göra en hänvisning till en specialist.