vad orsakar morgon sjukdom?

Morgonsjuka är den normala termen som används för illamående och kräkningar under graviditeten. Även om det kallas morgonsjuka och många kvinnor tycker att illamående och kräkningar är värre på morgonen kan det inträffa när som helst på dagen. Morgonsjuka försvinner vanligen i slutet av första trimestern, vilket ger plats för matsmältningsbesvär och halsbränna under tredje trimestern när livmodern har expanderat för att rymma det växande fostret och sätter på trycket på det övre matsmältningsbanan.

De fysiska orsakerna till morgonjuka är inte tydligt kända, men det är tydligt kopplat till de hormonella och fysiska förändringarna som en kvinnas kropp genomgår med graviditet. En teori är att ökningen av hormonet humant choriongonadotropin (hCG) är den främsta orsaken till morgonsjukdom. En annan möjlig orsak till morgonsjuka är ökad känslighet för lukt. En lukt som kanske inte har varit förolämpning före graviditeten kan plötsligt bli illamående och utlösa gagreflexen. Detta kan också vara kopplat till en ökning av hormoner, särskilt östrogen, men är fortfarande okänt.

En kvinnas gastrointestinala system kan reagera konstigt på de förändringar som uppstår under graviditeten. Odds är att morgonsjukdom orsakas av en kombination av ökad hormonnivå och fysiska förändringar. Några studier tyder på att morgonsjukdom är ett tecken på en hälsosam graviditet och sänker risken för komplikationer senare.

Nästan tre fjärdedelar av gravida kvinnor har morgonjuka någon gång och i viss mån under graviditeten. Det är vanligare vid första graviditeter, men kan också hända vid senare graviditeter. Den vanligaste behandlingen för morgon sjukdom är att glina och bära den.

Det kan bidra till att eliminera livsmedel som utlöser illamående eller är kryddig eller fet. Att äta en intetsägande diet hjälper många kvinnor att komma igenom morgonperioden. Du kan också försöka att äta små portioner oftare och undvika stora måltider tillsammans.

Om du upplever morgonjuka utan lättnad kan du kanske prata med din läkare om att byta prenatala vitaminer eller om att ta vitamin B6. Även om effektiviteten av vitamin B6 på morgon sjukdom inte har bevisats, har det visat sig hjälpa vissa patienter. Tala med din läkare innan du börjar ta några vitaminer eller mediciner under graviditeten.

Om du lider av morgonsjuka så allvarligt att det påverkar din förmåga att äta eller riskerar att bli uttorkad, kan du få ett allvarligare tillstånd som kan påverka din graviditet och din baby. Allvarlig eller överdriven kräkningar under graviditeten måste behandlas av en läkare. Om du är gravid och inte har en doktor, men upplever svår morgonsjukdom, kontakta din familjläkare eller besök akutrummet. Dehydrering under graviditeten kan vara allvarlig.