vad orsakar renfields syndrom?

Orsaken till Renfields syndrom är i stor utsträckning osäker. Syndromets sällsynthet kombinerat med dess brist på formellt erkännande som en klinisk diagnos gör tillståndet svårt att noggrant studera. Richard Knoll, den första psykologen som verkligen studerade syndromet, trodde att tillståndet härrörde från barndomstrauma. Idag tror många psykologer att det är antingen en komplikation av schizofreni eller en form av sexuell avvikelse.

Det finns några bevis på att barndomstrauma spelar en viktig roll i utvecklingen av Renfields syndrom. Flera fallstudier av dem med klinisk vampirism rapporterar en kärleks våldsamma död under tidig barndom. Endast i mycket få av dessa fall bevittnade barnet faktiskt döden. Ändå bildade dessa individer en fascination med många saker relaterade till döden, särskilt blod och lik.

Omvänt har de ämnen som drabbats av Renfields syndrom, som utvecklats bortom en besatthet med blod till verkligt våld, tydliga indikatorer på schizofreni. Delusioner är vanliga vid klinisk vampirism. Depersonalisering av offer uppstår ofta såväl som generellt oorganiserad tanke. Individer med detta syndrom har också problem med att tänka symboliskt och kan låta blod försöka bevisa att de eller deras offer faktiskt existerar.

Eftersom det är tydligt en sexuell aspekt av Renfields syndrom kan klassificering av tillståndet som en form av sexuell avvikelse vara lämplig. De med detta syndrom upplever universellt sexuell upphetsning vid blodets syn eller smak. Sexuell sadism är extremt vanlig hos dessa individer, liksom våldtäktsfantasier. Nekrofilier och självskadliga onani-ritualer observeras också ofta hos dem med Renfields.

Medan det skulle vara lätt att tro att Renfields syndrom är resultatet av populär vampyrfiktion, föregår exempel på klinisk vampirism genren. Man tror att Bram Stokers Dracula, som i stor utsträckning anses vara genusens banbrytande roman, faktiskt påverkades av en psykologisk text med en kort beskrivning av syndromet. Den psykologiska och fiktiva länken kom i full cirkel när Richard Knoll betalade hyllning till Stoker genom att namnge syndromet efter en karaktär i sin roman.

Det finns tydliga skillnader mellan de som lider av Renfields syndrom och individer som har utvecklat en klinisk besatthet med vampyrer. Medan båda förutsättningarna kan presenteras med vanföreställningarna, är besatthet med verkligt blod ett Renfields drag. De med tvångstryck påverkas av populärkultur tenderar att fokusera mer på vanliga fiktiva stereotyper av en vampyrs fysiska förmågor och livsstil.