Vilka är de vanligaste orsakerna till illamående och gas?

När illamående och gas uppstår tillsammans, har den vanligaste orsaken vanligtvis något att göra med kost. Vissa livsmedel är kända för att producera gastrointestinal nöd när de konsumeras i stora mängder, och detta kan ofta översättas som gasiness, illamående eller båda. Dessa symtom kan också vara ett tecken på matförgiftning eller någon typ av allergi eller känslighet för en viss ingrediens, eller i andra fall kan det vara relaterat till ett större medicinskt tillstånd som ångest, graviditet eller gallblåsersjukdom. Det är också möjligt att en person kan uppleva gas och illamående för helt separata skäl som bara råkar överlappa varandra. Båda är ganska vanliga, och det finns många olika möjligheter. Alla som är oroade över att de båda upplevs uppmuntras att få en medicinsk åsikt, men i de flesta fall finns det inget allvarligt att oroa sig för.

Vad folk äter och hur mycket de äter är en av de främsta orsakerna till alla matsmältningsbesvär, inklusive både illamående och gas. Livsmedel som ofta orsakar gas inkluderar grönsaker som sparris, broccoli, blomkål, gröna paprika och lök. Bönor, bananer, ägg och stekt och fet mat är också gärningsmän, särskilt när de konsumeras i stora mängder. På dryckesidan orsakar läsk, fruktdrycker, öl och rött vin ofta också sådana symtom.

Gas sker inte alltid vid sidan av illamående när dessa livsmedel eller drycker konsumeras, men det kan, särskilt när människor äter mycket eller kombinerar många av dessa “problem” livsmedel tillsammans. Illamående kan hända av många anledningar, men känner sig alltför full medan en gasattack är ofta recept på ett problem. Människor kan känna sig bara lite kvitiga eller seasick, eller de kan faktiskt känna sig som om de kommer att kräkas.

Illamående och gas kan också vara ett resultat av matförgiftning eller en negativ reaktion på en viss mat som en person har ätit. I dessa fall kommer kroppen ofta att försöka utvisa den problematiska maten genom kräkningar. Gas i tarmarna är ofta en bieffekt av magont inflammation, men likviditet, lösa avföring kan vara en del av många livsmedelsreaktioner, och dessa kommer ofta med riklig flatulens.

Ett antal sjukdomar, störningar och tillstånd kan orsaka att dessa symtom uppträder tillsammans också. Gallblåsersjukdom, hjärnskakning och gastroparesis är några av de vanligaste, men vissa cancerformer och hjärtproblem kan också vara att skylla ihop med psykiska problem som ångestsjukdomar. Kvinnor som befinner sig i de tidiga stadierna av graviditeten känner sig ibland känna sig lugna och genta som ett resultat av förändringarna som händer i sina kroppar. Det är emellertid viktigt att notera att i nästan alla dessa fall finns det andra lättare identifierbara symtom, gas tillsammans med illamående är bara två av dem och indikerar inte i sig vanligtvis något särskilt.

Många som upplever illamående samtidigt som gas lider faktiskt av två separata problem. Båda symptomen är ganska vanliga på egen hand, och upplever dem tillsammans betyder inte nödvändigtvis att de är relaterade.

Några av de vanligaste orsakerna till illamående är sjösjukdom och rörelsesjuka. Vissa läkemedel kan också leda till köthet, och det är också en ganska normal reaktion på en störande syn eller lukt. Ångest eller nervositet kan göra någon illamående också, som kan mageinfluensan eller något annat virus. Mageinflammationsproblem och sår kan också orsaka.

Bortsett från kostfrågor är svalning av luft en av de vanligaste orsakerna till gas. Sväljad luft som inte burped upp kan passera genom matsmältningssystemet och bli flatus, vilket kan vara både smärtsamt och pinsamt. Vissa mediciner kan också leda till förstoppning och tarmproblem, eller en sjukdom som Irritable Towel Syndrome kan vara att skylla på.

Listan över vanliga orsaker till illamående och gas är lång, men båda sjukdomarna är vanligtvis förebyggbara. För att hålla gasen till ett minimum bör livsmedel som är kända för att framkalla det konsumeras i måtta. Ett kosttillskott som minskar gas kan också hjälpa till. För att förhindra illamående bör folk försöka att äta mindre måltider, äta långsammare och vara säker på att alla livsmedel är lagade ordentligt och under sanitära förhållanden. Mat som är svåra att smälta bör i allmänhet undvikas också.

Merparten av tiden kommer symptomen på både gas och illamående att gå bort på egen hand med tiden. Alla som är oroade över om de känner sig “normala” borde noga prata med en medicinsk professionell. Detta gäller särskilt för symtom som varar i mer än en vecka, eller för kräkningar eller diarré som orsakar viktminskning eller allvarlig dehydrering. Att komma till roten till problemet är ofta det bästa sättet att fixa det.