Vilka är fördelarna med amoxicillin för barn?

Fördelarna med amoxicillin för barn beror nästan helt på biverkningarna. Läkemedlet är ett penicillin antibiotikum och kommer därför att behandla infektioner i halsen, mellanörat, tonsiller, struphuvud, lungor och hud. De potentiella biverkningarna av läkemedlet inkluderar sömnlöshet, illamående, klåda, kräkningar, förvirring, buksmärtor och diarré. Barn är särskilt känsliga för illamående när de tar antibiotika, men detta bör vägas mot fördelen att döda infektionen.

Amoxicillin är ett penicillinantibiotikum, tillsammans med andra läkemedel som piperacillin, ticarcillin och ampicillin. Dessa fungerar allmänt på samma sätt: genom att stoppa bakterier från att bilda de vitala cellväggarna som skyddar dem. Under behandlingens gång kommer bakterierna att torkas helt ut. Detta är den främsta fördelen med amoxicillin för barn, och anledningen till det är ordinerat av läkare.

Läkemedlet är mest effektivt för att döda bakterier såsom H. influenzae, N. gonorré, E. coli och Streptococci. I allmänhet kommer amoxicillin för barn att komma i form av kapslar eller flytande medicin. Varje dos innehåller vanligtvis antingen 250 mg eller 500 mg. Den förskrivande läkaren bestämmer hur mycket medicin som krävs enligt varje barns enskilda fall. Vanligtvis tas amoxicillin tre gånger per dag av barn.

De vanligaste biverkningarna från amoxicillin för barn är kräkningar och diarré. Barn kan också uppleva relaterade symtom som magont och illamående. Även om dessa biverkningar inte är önskvärda, är de inte orsakade av att kontakta en läkare, såvida de inte är särskilt svåra eller frekventa. Om ett barn kräkas inom en halvtimme efter att ha tagit amoxicillin, måste han eller hon ta dosen igen. Om det är längre än en halvtimme efter att du tagit medicinen, ska han eller hon vara bra tills nästa dos. Det är viktigt att barnet får tillräckligt med vätskor för att ersätta de som har förlorats genom kräkningar eller diarré.

Mindre vanliga och allvarligare biverkningar av amoxicillin för barn inkluderar hudutslag, klåda, andfåddhet och ansiktsvullnad. Dessa biverkningar är förknippade med allergisk reaktion och kommer sannolikt att vara en bra anledning att stoppa amoxicillin. Alla barn som uppvisar dessa symptom ska tas till sjukhus så snart som möjligt. Om ett barn som tar amoxicillin utvecklar klumpigt rött utslag, är detta en indikation på körtel feber eller annan virusinfektion, och barnets läkare ska omedelbart kontaktas.