vad är symtomen på narcissism?

Symptomen på narcissism kan vara ganska breda eftersom definitionen av termen själv är bred. Narcissism kan antingen referera till ett ganska normalt eller abnormt psykiskt tillstånd av självkärlek eller en form av elitism inom sociala grupper. Narcissistisk personlighetsstörning är emellertid den mest populära kategorin som termen används för och beskriver en känsla av överdriven fåfänga eller själviskhet som en individ uppvisar i sociala och kulturella miljöer. Det innehåller sådana grundläggande förutfattningar som en känsla av att vara bättre eller viktigare än andra, en tendens att överdriva prestationer och personliga förmågor och en önskan och förväntan på konstant beröm och särskild behandling.

Narcissism som en form av psykisk sjukdom definierades av Sigmund Freud, den noterade 19-talet grundaren av psykoanalysen. Han namngav den efter Narcissus, en mytologisk ungdom som blev besatt av sin egen reflektion som han såg i en pool av vatten och för att han inte kunde uppfylla denna lust försämrades över tiden. Jämförelsen är en apt, eftersom symptom, när de uttrycks, tenderar att isolera individer på två viktiga sätt. Personer med narcissism alienera andra i sociala inställningar genom att demeanera dem genom att uttrycka sina grandiösa känslor av självbetydelse. Narcissistiska individer tenderar också att sakna empati för andra och har en tendens att ignorera eller neka sociala signaler som föreslår ett behov av sympati eller gruppidentifiering med likasinnade kollegor.

Tecken på narcissism kan variera beroende på hur stark egenskapen dominerar en personlighet. En önskan att bli berömd och beundrad är ett normalt drag hos människor och narcissister kan uppträda normala först när de uttrycker sådana önskemål. Symtomen blir bara synliga när en individ börjar snedvrida verkligheten rutinmässigt för att odla ett sådant beröm. Trenden kan börja med att en narcissist överdriver hans eller hennes talanger och erfarenheter, men när den inte har den önskade effekten att fokusera på sig själv, ställer han eller hon ofta på att ljuga och fuska på olika sätt för att försiktigt förbättra hans eller hennes rykte. Eftersom symtomen på narcissism innebär psykologisk manipulation av andra är narcissister mycket socialt skickliga och kan ofta framhålla ett likvärdigt och ödmjuk utseende i avslappnade sociala inställningar eller vid första mötet med människor.

Orsakerna till narcissism kan vara självständande och involvera känslor av isolering och ensamhet som ökas genom narcissistiskt beteende. Eftersom narcissister känner sig berättigade till speciell behandling hela tiden leder det dem till att utnyttja andra för att odla sådan behandling, och ett sådant utnyttjande innebär oundvikligen att andra skyller på andra problem som de själva kan ha haft en stor roll att orsaka. Narcissister blir skickliga för att manipulera andra genom att noga odla känslor av beundran eller rädsla. De styr karaktäristiskt individer som använder sin sociala ställning, auktoritet på arbetsplatsen eller pengar för att lyfta fram sina attraktiva egenskaper och få andra att se uteslutande underlägsen.

Tecken på narcissism inkluderar också ovanliga uttryck av avundsjuka och problem att upprätthålla intima relationer. Symptomen på narcissism kan också innefatta oväntade egenskaper, som rutinmässigt sätter upp höga mål som är orealistiska men verkar visionära eller förväntas behandlas som en ledare med planer och mål som andra automatiskt ska följa. Medan narcissism odlar personlig uppmärksamhet och aggrandizement är narcissister ofta villiga att avstå från att försöka få människor att tycka om dem om de istället kan skrämma andra att beundra dem. Narcissister vill vara i centrum för all social handling som inte lika jämställd bland kamrater, men som en förälskelse som andra avundar eller fruktar.