vad är de olika stadierna av livmoderhalsslemhinnan?

Par som försöker bli gravida borde vara intresserade av stegen av livmoderhalsslem genom hela menstruationscykeln, eftersom förändringarna kan indikera den bästa tiden att ha samlag. Faktum är att observera förändringarna i livmoderhalsslem är en kostnadseffektiv metod för att bestämma ägglossningen, och är speciellt noggrann i kombination med andra metoder. Det finns tre huvudstadier av livmoderhalsslema under en normal cykel, som börjar med knapp, klibbig slem nära menstruationen. Mängden förändras när ägglossningen närmar sig, och det finns en ökning av slem. Under ägglossningen är den mest riklig och ganska tunn, så småningom återvända till torr, försumbar mängd som framträder som menstruation närmar sig.

Menstruation betraktas vanligtvis som början av cykeln, vid vilken tidpunkt de flesta kvinnor bör märka mycket litet slem. I stället bör de observera ett genomsnitt på fem dagar av blödning, eftersom deras livmoderfoder är avstupat. Eventuellt livmoderhalsslem som noteras strax efter att blödningstoppet är sannolikt litet och klibbigt, vilket innebär att det är ofruktbart. Detta beror på att det inte bidrar till att spermier lätt går igenom det för att komma till ägget, vilket gör det nästan omöjligt för de flesta kvinnor att bli gravida vid denna tidpunkt i cykeln.

Några dagar efter menstruationen slutar, bör de flesta bördiga kvinnor märka en liten ökning av slem. Det här är ett stadium där konsistensen verkar bli lite tunnare, vilket är bra nyheter för dem som försöker bli gravid. Många kvinnor beskriver sin slem vid denna tidpunkt som krämig, vit och lotionliknande, och det kan vara tillräckligt mycket att iakttagas i sina underkläder ibland. Par som försöker bli gravida kan börja ha samlag på den här tiden eftersom spermier kan leva upp till fem dagar i en gästvänlig miljö, och krämigt slem kan indikera att ägglossningen är mindre än fem dagar bort för vissa kvinnor. Det bör noteras att startande samlag upp till en vecka före ägglossningen rekommenderas vanligtvis inte för män med lågt spermierantal, men det borde vara bra för de flesta par som inte upplever detta tillstånd.

Ett av de mest önskvärda stadierna av livmoderhalsslemhinnan förekommer strax före och under ägglossningen. Vid denna tidpunkt bör slemmen vara riklig, ofta i underkläderna. Det brukar beskrivas som halt, tunt och klart, ser mycket ut som råa äggvitor. Vissa kvinnor ser till att det här är frätande vätska genom att sträcka det mellan tummen och pekfingret, eftersom bördig mucus ska kunna sträcka sig enkelt utan att bryta, till skillnad från klibbig eller krämig slem. Denna typ bör vara närvarande strax före, under och efter ägglossningen, vilket innebär att det kan ses i nästan en vecka. Det bör börja avta efter denna punkt, och om graviditet inte uppnås bör stadierna av livmoderhalsslem börjar igen efter menstruation.