vad är de olika typerna av mjält tumörer?

De två primära typerna av mjälttumörer är maligna tumörer och godartade tumörer. En massa som visar sig vara malign kan orsakas av en mängd olika cancerformer, eftersom mjälten kan påverkas av metastatiska cancrar från andra håll i kroppen. Lymfom är den vanligaste primära cancer som uppträder i mjälten, eftersom den är en del av lymfsystemet. Godartade tumörer fylls ibland av normala döda celler eller vätska, eller ibland finns inte deras källa.

Mjölktumörer orsakas ofta av cancer, främst lymfom. Lymfom karakteriseras antingen som Hodgkins eller icke-Hodgkins lymfom, och det börjar vanligen i lymfsvävnaden som finns i lymfkörtlar och i olika organ. Mjälten är en del av lymfsystemet, och cancercellerna kan enkelt sprida sig från noderna till mjälten. Non-Hodgkins lymfom är sannolikt att börja i mjälten eller benmärgen.

Ibland kan maligna tumörer orsakas av cancer som började i en annan del av kroppen. Kräftan hos nästan alla organ eller vävnader kan så småningom sprida sig till något annat organ. Behandlingar och symtom kan variera något när icke-primära cancer är orsaken till tumörer, även om de ofta är liknande.

Symptom på cancer i mjälten kan innefatta förlust av aptit och viktminskning, trötthet, bukbehov och klåda i händer och fötter. Dessa är sant främst av lymfom, och cancer som börjar på annat håll i kroppen kan ge ytterligare symtom. Behandling av maligna tummtumörer kan innefatta kirurgi, kemoterapi och strålbehandling.

Godartade mjält tumörer är inte cancerösa och de brukar inte vara allvarliga komplikationer. Vissa försvinner på egen hand om de får tillräckligt med tid, medan andra kan orsaka problem om de blir stora eller att mjälten sväller. Dessa tumörer avlägsnas normalt kirurgiskt. Symtom på godartade tumörer liknar cancerösa och kan innefatta förlust av aptit och buksmärta.

Det är ofta svårt att berätta om en mjälttumör är närvarande. Symtom kan vara vag och många människor ser inte en läkare förrän flera år efter starten. Eftersom tidig upptäckt och behandling av någon typ av cancer är avgörande för överlevnad, rekommenderas att eventuella ovanliga symptom rapporteras till en läkare så snart som möjligt.

Mjölktumörer är också relativt vanliga hos hundar. Många av dessa är maligna. Prognosen är generellt dålig, även om vissa hundar lever ett år eller mer efter diagnos. Veterinära behandlingar liknar dem som används hos människor.