vad är de vanligaste pseudoefedrin biverkningarna?

Pseudoefedrin används ofta för att lindra näsa, men vissa patienter märker biverkningar. Till exempel kan denna sinusdekonstantant få vissa patienter att bli sjuka, uppleva illamående, svaghet och frossa. Andra vanliga pseudoefedrin-biverkningar inkluderar sömnlöshet, rastlöshet och överdriven svettning. Även om dessa symtom är vanliga och inte anses vara allvarliga, behöver andra omedelbar medicinsk behandling. Hjärtklappningar, anfall och hallucinationer är några symtom som omedelbart ska rapporteras till en läkare.

Få patienter märker många pseudoefedrin-biverkningar, och de som bara tenderar att känna de milda som inte behöver behandlas. Till exempel, vissa patienter känner sig sjukare än vanligt, och illamående, diarré eller förstoppning kan vara ett problem. Det är inte ovanligt för vissa att känna sig trött, svag eller skakig, och vissa människor får också frossa. Biverkningar sträcker sig ibland också till öronen, och patienter kan märka ett ringsignal relaterat till tinnitus. Dessutom, medan denna sinus decongestant är avsedd att rensa näspassagen, kan det i vissa fall gå för långt, vilket gör att halsen, näsan och munnen känner sig torra.

Vissa pseudoefedrin-biverkningar verkar inte omedelbart vara associerade med detta läkemedel, eftersom de har lite att göra med bihålor eller allmän sjukdom. Exempelvis känner vissa patienter sig upphetsad eller rastlös utan någon uppenbar anledning, vilket i sin tur kan orsaka sömnlöshet trots det trötthet som många patienter också känner. Vissa människor verkar svettas mer än vanligt och kan få svårt att urinera. Svaghet och aptitlöshet runda ut de vanligaste mindre biverkningarna av pseudopedrin. Dessa symtom bör nämnas hos en läkare vid nästa möte så att en mindre besvärlig läkemedel kan rekommenderas, men omedelbar medicinsk behandling är vanligtvis inte nödvändig.

Å andra sidan kräver vissa pseudoefedrins biverkningar akutvård, eftersom de kan vara livshotande. Exempelvis märker vissa patienter hjärtklappning, bröstkänslighet eller hjärtat som är snabbare än vanligt. Lågt blodtryck är också ett tecken på ett problem som orsakas av pseudoefedrin, ett problem som också kännetecknas av bröstsmärta och yrsel. Vissa patienter kan bli förvirrade och kan börja hallucinera, medan andra är benägna att anfalla eller förändras i syn. Några av dessa biverkningar kräver omedelbar medicinsk vård så att läkare kan behandla symptomen och rekommendera ett annat läkemedel för den drabbade patienten att ta.