vad är en biopsi?

En biopsi är ett prov av vävnad från en levande organism som används som ett diagnostiskt verktyg. Biopsier utförs för att identifiera olika sjukdomar, eller för att eliminera vissa orsaker till symtom. Det finns ett antal sätt på vilka en läkare kan samla en biopsi, och ett sortiment av tekniker kan användas för att analysera det resulterande provet. Om du har planerats för denna procedur kanske du vill prata med din läkare om den specifika tekniken som ska användas för att samla provet.

När en patient klagar över ett medicinskt problem använder en läkare ett sortiment av tekniker för att diagnostisera problemet. De flesta läkare försöker börja med icke-invasiva förfaranden innan de vänder sig till att ta vävnadsprover. En biopsi kan behövas när andra diagnostiska verktyg inte visar något uppenbart problem, eller när en skanning av patientens kropp visar att det finns ett oregelbundet område som kan kräva en närmare titt.

Det mest grundläggande provet kan tas med skrapning. En läkare skulle gnugga en tappning på patientens hud, till exempel att ta ett prov så att orsaken till ett hudförhållande kunde bestämmas. Biopsier kan också tas med storborr nålar som i princip tar bort ett kärnprov, och i vissa fall används grepp eller tång i kroppen, med hjälp av endoskopiska verktyg för att hjälpa läkaren att se. Förfarandet kan också göras med användning av kirurgiska tekniker, i vilka en liten del av intresseområdet skärs ut.

En kirurgisk biopsi kan också vara ett användbart verktyg när det är uppenbart att problemet kan orsakas av en malignitet. Denna procedur kan användas för att avlägsna tveksamma mol eller lymfkörtlar i närheten av en cancerområde i sin helhet, vilket minskar risken för att problemet kan sprida sig. När en patolog undersöker provet kan han eller hon avgöra huruvida det var illamående eller huruvida kirurgen behöver ta bort mer material för patientens säkerhet eller ej.

En patolog kan titta på provet under ett mikroskop för uppenbara tecken på oegentligheter, eller använd kemiska testmetoder för att kontrollera om det är mindre uppenbara förhållanden. När patologen har studerat provet skickar han eller hon resultaten till den läkare som begärde proceduren tillsammans med rekommendationer för behandling som läkaren kan överväga i en behandlingsplan. I fallet med malignitet kommer resultaten också att ange att biopsin antingen hade “positiva marginaler”, vilket innebär att läkaren behöver ta bort mer vävnad eller “negativa marginaler”, vilket indikerar att hela maligniteten avlägsnades.