Vilka är de vanligaste orsakerna till slem och nacksmärta?

Det finns flera möjliga orsaker till att sinus och nacksmärta uppträder samtidigt. En sinusinfektion, även kallad bihåleinflammation, inträffar när bihålorna blivit inflammerade och är den vanligaste orsaken till denna typ av smärta. Nacke och sinus smärta är nära besläktade med bihålebetennandet i sphenoid bihåle, som på grund av sin plats kan orsaka smärta i nacken. En person kan också uppleva sinus och nacksmärta samtidigt, men för orelaterade skäl. Det är möjligt för en individ att lida av en orsak till sinusvärk, samtidigt som den lider av en av de vanligaste orsakerna till nacksmärtor som muskelbelastning eller artrit.

Bihåleinflammation kännetecknas av svullnad i bihålorna, som är en serie håligheter nära nasalpassagen. Detta tillstånd kan orsakas av närvaron av bakterier, virus eller ett allergen. Det finns fyra par bihålor i människokroppen, som kallas maxillary, frontal, enthmoid och sphenoid sinuses. När de blir inflammerade under bihåleinflammation, förhindras de att dränera på lämpligt sätt. Kan inte tömma, tjock slem börjar samla skapa tryck och slutligen smärta i den drabbade sinushålan.

Medan sinus smärta åtföljer alla typer av sinusinfektioner, uppstår inte nacksmärta typiskt under alla typer av bihåleinflammation. I allmänhet är nacksmärta förknippad med inflammation i sphenoid bihålorna. Dessa bihålor ligger mot baksidan av huvudet och när de blivit inflammerade, kan trycket som resulterar ofta orsaka smärta så långt ner som nacken. Bihåleinflammation i sphenoid bihåle är därför den vanligaste orsaken till samtidig bihåls- och nacksmärta.

Det finns fyra huvudtyper av bihåleinflammation. Dessa utmärks av hur länge symptomen fortsätter. Kronisk bihåleinflammation varar längre än åtta veckor. Akut bihåleinflammation karakteriseras som varaktig mindre än fyra veckor och subakut bihulebeten varar vardera från fyra till åtta veckor. Slutligen karakteriserar återkommande akut bihåleinflammation tre eller flera återkommande anfall av akut bihåleinflammation per år.

Sinus och nacksmärta kan också orsakas av orelaterade tillstånd. Till exempel kan en patient drabbas av bihåleinflammation i de främre bihålorna, vilket sannolikt inte kommer att orsaka samtidig nacksmärta. Samtidigt kan de dock också drabbas av muskelbelastning i nacken som orsakades av att sitta vid en dator under långa timmar. Muskelspänningar kan orsaka att patienten upplever nacksmärta medan den främre bihålebenen får dem att uppleva sinus smärta.