vilka är de viktigaste sjukdomarna i cirkulationssystemet?

Mer än 60 miljoner amerikaner lider av sjukdomar i cirkulationssystemet, som inkluderar ateroskleros, reumatisk hjärtsjukdom, arytmi, aneurysm och högt blodtryck. Sjukdomar som störa cirkulationssystemet påverkar hjärtat och blodkärlen, liksom andra vävnader och organ i människokroppen. En person i vilken ålder eller ras som helst kan drabbas av sjukdomar i cirkulationssystemet, och dessa sjukdomar är potentiellt livshotande.

En av de vanligaste sjukdomarna i cirkulationssystemet är ateroskleros. Denna sjukdom uppträder när fettpålagringar som kallas plack bildas på blodkärlens inre väggar. Uppbyggnaden av plack kan orsakas av fett, kolesterol och kalcium. Ateroskleros gör att artärerna tränger, vilket i sin tur orsakar kroppens organ att bli berövad eller till och med hindrad från blodflödet.

Ateroskleros leder till en rad olika kranskärlssjukdomar, såsom hjärtinfarkt och stroke. En person med ateroskleros kommer typiskt att utveckla koagulationsformationer. I vissa fall kan förträngningen av artärer i vissa delar av kroppen, särskilt i benen, vara så allvarlig att amputation behövs. Ateroskleros kan behandlas med angioplastik.

En annan vanlig sjukdom i blodet är reumatisk hjärtsjukdom, som huvudsakligen påverkar barn mellan 5 och 15 år. Rheumatisk hjärtsjukdom uppstår på grund av komplikationer av obehandlad strep halsinfektion. Denna sjukdom orsakas när antikroppar skapade för att bekämpa infektionen vända mot kroppen och faktiskt attackera hjärtens ventiler. Denna attack resulterar vanligtvis i att ventilerna förtjockas och blir ärrade. Reumatisk hjärtsjukdom behandlas generellt med antibiotika.

Sjukdomar i cirkulationssystemet kan också innefatta arytmi, vilket innebär en oregelbunden hjärtslagrytm. Arytmier kan vara närvarande vid födseln eller kan ses senare i livet. Det oregelbundna hjärtslaget kan vara ovanligt snabbt eller långsamt. Behandling av arytmi kan innefatta medicinering, operation eller införande av en pacemaker.

Vissa cirkulationssystemssjukdomar, som aneurysmer, påverkar aortan. När aortan blir skadad kan den buga, eller i allvarliga fall kan den riva. I vissa fall kan aortan kanske spränga, vilket kan orsaka dödsfall. Aneurysmer behandlas generellt med läkemedel för att sänka blodtrycket och minska risken för en ruptur.

Högt blodtryck, även känt som högt blodtryck eller “tyst mördare”, är en annan vanlig sjukdom i blodet. En person kan ha högt blodtryck i flera år utan att vara medveten om det. Högt blodtryck uppträder vanligtvis när artärerna börjar förlora sin flexibilitet. Om det lämnas obehandlat kan högt blodtryck resultera i stroke eller hjärtsvikt. Behandling kan innehålla mediciner, motion och en hälsosam diet.