Vilka är riskerna med rosa ögon under graviditeten?

Rosa öga under graviditeten är inte särskilt farligt för en mamma eller hennes foster. I de flesta fall behandlar läkare detta tillstånd under graviditeten samma som de skulle om en person inte var gravid. Den enda verkliga oro när det gäller rosa ögon hos gravida kvinnor är de läkemedel som används för att behandla det. Inte alla läkemedel är säkra för gravida kvinnor och det är mycket viktigt för en kvinna som är gravid att låta sin läkare veta om hennes tillstånd så att hon inte har ordinerat något för att behandla rosa ögon som skulle vara farligt för hennes ofödda barn. Läkare behandlar ofta rosa öga med antibiotika om det är bestämt att tillståndet härrör från bakteriell infektion, men inte alla antibiotika anses vara säkra för gravida kvinnor att använda.

De flesta människor, inklusive gravida kvinnor, utvecklar rosa ögon från antingen ett virus eller någon typ av bakterieinfektion. Endast en läkare kan säkert bestämma vad som orsakade det rosa ögat under graviditeten att utvecklas, men det finns några tecken som kan leda till någon om huruvida infektionen är bakteriell eller viral. De flesta upplever ögonutsläpp från alla typer av rosa ögon, men om infektionen är viral är utsläppet vanligtvis klart. Bakteriellt rosa ögat orsakar ofta gul eller grönaktig urladdning som är väldigt klibbig i konsistensen. Denna klibbiga ansvarsfrihet kan också orsaka att en persons ögonlock sitter fast.

Kvinnor som tror att de har rosa öga under graviditeten bör inte slösa någon gång till läkaren för diagnos. Rosa öga är inte allvarligt för gravida kvinnor, men det behöver inte behandlas, och behandlingsmetoderna brukar inte vara samma för gravida kvinnor som de är för andra människor. Om en läkare bestämmer den rosa ögoninfektionen är bakteriell kan han förskriva amoxicillin eller någon typ av penicillin eftersom dessa antibiotika anses vara säkra att ta under graviditeten. Det finns några kvinnor som kan vara allergiska mot dessa antibiotika. En kvinna som är gravid bör alltid vara säker på att berätta för läkaren vilka läkemedel hon är allergisk mot, om någon, för att undvika potentiell skada på fostret.

Även om rosa öga under graviditeten är mer av ett mindre besvär än ett verkligt problem, bör gravida kvinnor göra vad de kan för att hålla sig undan och förhindra att de sprider sig om de har det. Regelbunden handtvätt och användningen av antibakteriella handtvättmedel när handtvätt inte är möjlig kan vara två av de bästa sätten att förhindra att både sprider och kontraherar rosa ögon. Läkare brukar också rekommendera gravida kvinnor för att undvika kontakt med personer som är sjuka med rosa ögon eller någon annan typ av infektion.