vad är de olika typerna av kirurgiska scalpels?

Kirurgiska hårbotten, som är väsentligen väldigt skarpa knivar som huvudsakligen används i medicinska ingrepp som kirurgi och patologi, kommer i ett stort antal olika former och storlekar. Eftersom scalpels vanligtvis kommer i två delar – blad och handtag – är de potentiella kombinationerna ännu mer talrika. Sammantaget finns 67 olika typer av skalpskovlar och 27 olika typer av handtag, men inte alla dessa typer är medicinska ändamål. I allmänhet är kirurgiska scalpels individuellt utformade för specifika typer av kirurgi. Till exempel används en skalpell med ett rundat nr. 10-blad för att göra snitt på huden, medan en med ett nr. 7-blad skulle användas för mer känsliga, exakta snitt för inre operationer. Vissa typer har till och med linjaler på handtagen för att exakt mäta ett snitt.

De olika typerna av kirurgiska skalpeller kan grupperas i två kategorier: återanvändbara och engångsskalor. Återanvändbara skalpeller består ofta av en engångsblad som är fäst vid ett återanvändbart handtag – blad används endast en gång och kasseras därefter. Disponibla kirurgiska skalpeller är vanligtvis endelade, ofta med plasthandtag och har utdragbara blad, ungefär som en verktygskniv. Hela skalpellen kastas bort efter bara en användning.

Kirurgiska blad och handtag identiskt identifieras av ett antal. Vissa handtag är utformade för att passa en viss handhållare. Handtag nr. 7, som även kallas bäverstil, är till exempel formad som en penna och passar för snäva, exakta skärningar, andra handtag, som handtag nr 4, är bredare och smalare. En särskilt vanlig typ av handtag, kallad nr 3 eller Bard Parker-stilen, har en metrisk linjal för att mäta exakta nedskärningar. En annan vanlig typ av handtag är den rundade Siegel-stilen, utformad för böjda snitt.

Bladtyperna kommer i alla former och storlekar, de flesta har en triangulär eller en halvmåneform. Många typer är i huvudsak mindre eller större versioner av vanliga blad. Varje typs form är konstruerad för primär användning. Blad nr. 10 har till exempel en avrundad ände och används huvudsakligen för att göra snitt på huden, medan blad nr 11 har en spetsig ände och brukar användas för att göra stickinsnitt för dricksändamål. Även om de flesta blad har en enda vass kant, finns det även dubbelsidiga blad som heter lansetter.

Bladmaterial kan också variera. Vid en tidpunkt var obsidianbladen vanligare, eftersom de vanligtvis är billigare att tillverka. Numera är dock de flesta bladen gjorda av kolstål av medicinskt slag. Högre ände är gjorda av diamant.

En mer avancerad typ av kirurgisk skalpell är laserskalpel, vanligen används vid ögonoperation och neurokirurgi. För närvarande används de mest använda subtyperna av laserskalpeller excimer, YAG (yttrium aluminium granat) och CO2 laser scalpels.