Vilka är de vanligaste orsakerna till konstant matsmältningsbesvär?

Blodbildning, böjning, sur smak, brinnande i övre buken, illamående eller kräkningar utgör konstellationen av symtom som kallas matsmältningsbesvär. Konstant matsmältningsbesvär kan orsakas av vissa sjukdomar, mediciner, livsstilvanor, graviditet, eller orsaken kan vara okänd. Sår, gallblåsersjukdom och gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) är tre vanliga sjukdomar där matsmältningsbesvär är ett symptom. Aspirin och andra icke-steroida antiinflammatoriska medel, orala preventivmedel och sköldkörtel- och steroidmedicinering kan också vara att skylla på tillståndet. Många gånger är det livsstilsval som ligger i roten till sjukdomen.

Magbeklädnaden är normalt belagd med ett slemhinneskikt. Ett sår bildas när mucosalskiktet som skyddar magvävnaden störs. När det finns en paus i mukosalskiktet, kan magsyra nå vävnaderna och äta bort i dem. Detta kan orsaka magbesvär och konstant matsmältningsbesvär.

Gallblåsersjukdom kan vara en orsak till ständig matsmältningsbesvär, eftersom gallan inte smälter upp dietfett. Detta kan bero på gallstenar, inflammation eller annan sjukdom i gallblåsan. När gallblåsan är orsaken, försvårar matsmältningen oftast efter att ha ätit en fetma måltid.

GERD är ett tillstånd där sphincten mellan matstrupen och magen läcker ut. Detta möjliggör magsyra i matstrupen. Magsyran äter bort i matstrupen och kan orsaka brännande eller smärtsamma förnimmelser som vissa människor hänvisar till som kraftig halsbränna.

Vissa mediciner kan vara ansvariga för känslor av konstant matsmältningsbesvär. Det är därför som läkare kan rekommendera att ta vissa mediciner med mat. Aspirin och andra icke-steroida antiinflammatoriska medel som ibuprofen, liksom antibiotika, p-piller och östrogenutbyte, kan bidra till kronisk matsmältningsbesvär. Kortikosteroider, såsom prednison, och medicinering för sköldkörtel sjukdom kan vara andra vanliga synder av medicationsinducerad matsmältningsbesvär.

Livsstilval kan spela en stor roll vid konstant matsmältningsbesvär. Lyckligtvis är detta ett av de områden som människor har mest kontroll över. Att äta för mycket eller för fort är ett säkert sätt att få matsmältningsbesvär. Fettmat, i synnerhet, tenderar att bjuda in symptom. Att förbruka för mycket alkohol eller röka kan också vara anledningen till att vissa människor har kronisk matsmältningsbesvär. Stress och trötthet kan också spela en roll i detta tillstånd.

Under de två sista trimestern av graviditeten upplever vissa kvinnor konstant matsmältningsbesvär. Detta orsakas av graviditetshormoner som slappnar av i matsmältningssystemet. Trycket hos det växande barnet kan också spela en roll i matsmältningsbesvär under graviditeten.

Orsakerna till en persons kroniska matsmältningsbesvär kan ibland inte ses under ett mikroskop eller med direktsyn. Läkare hänvisar till detta som funktionell dyspepsi eller dyspepsi i magsår. Det betyder att någonstans i matsmältningsorganet fungerar saker inte som de ska vara – men läkare vet inte varför eller var denna onormala händelse inträffar. Ibland kan ytterligare test avslöja orsaken, men andra gånger gör det inte.