vad är effekterna av en aneurysm?

Effekterna av en aneurysm beror på vilken typ av aneurysm det är. Cerebrala sorter förekommer i hjärnan när en artär blir svullet med blod och bildar en liten ficka. Detsamma händer i en buk-aneurysm, med skillnaden att vara i platsen för den svullna artären. Båda förhållandena kan inte orsaka några effekter alls om tillväxten är liten och brister inte, eller de kan leda till anfall, stroke, inre blödningar, synförändringar och dödsfall.

Små aneurysmer som inte har brutit ofta orsakar vanligtvis inte några symtom, och så länge de inte fortsätter att växa eller så småningom spricker, kan en person leva hela sitt liv med en och aldrig ens inser att det finns där. Större eller de som har brutit kan å andra sidan leda till allvarliga och livshotande komplikationer. Effekterna av en aneurysm som har brutit eller en som är mycket stor kan variera beroende på individen och det område som aneurysmen ligger.

Cerebrala aneurysmer förekommer i hjärnan och kan leda till huvudvärk, synförändringar, humörhet, personlighetsförändringar, migrän, ljuskänslighet, yrsel, illamående och stroke. Om aneurysmen inte har brutit, kan kirurgi ofta utföras för att avlägsna eller döda det genom att minska blodtillförseln. Långtidseffekter av en aneurysm som inte har brutit kan fortfarande vara svår. Efter borttagning kan extrem rehabilitering behövas för att patienten ska kunna lära sig hur man går, pratar, äter och bryr sig om sig själv.

Ruptured cerebral aneurysm leder till döden mer än hälften av tiden. Många patienter dör inom en halv timmes ruptur, och andra kan dö flera månader senare på grund av komplikationer. Patienter som överlever kan ha livslånga funktionshinder på grund av hjärnskador, eller kan behöva genomgå månader eller till och med år av rehabilitering för att lära sig vardagliga uppgifter igen. Ibland kommer en patient inte att drabbas av någon långtidseffekter av en aneurysm, även om det är relativt sällsynt efter en bristning.

Abdominal aneurysmer är mycket lik de som uppstår i hjärnan. Mindre som inte har brutit övervakas ofta för potentiell tillväxt och kan inte orsaka några effekter alls. Större sorter kan resultera i buksmärtor och uppblåsthet och avlägsnas vanligen kirurgiskt eller dödas på ungefär samma sätt som en cerebral aneurysm. Burst aneurysmer i buken leder ofta till döden, men överlevnaden är högre än för de som uppstår i hjärnan.